Avrupa ülkeleri hükümetsiz kaldı

Seçimleri yaptılar ama hükümetlerini kuramadılar. Tam 7 Avrupa ülkesi seçim sonrası koalisyon görüşmeleri, güvenoyu alamama ya da başbakanın istifa etmesi nedeniyle yeni hükümetini bulmaya çalışıyor

Ekleme: 14.10.2021 10:46:07 / Güncelleme: 14.10.2021 10:46:07 / Dünya
Destek için 

Pandemi, tedarik krizi derken Avrupa'da bazı ülkeler, hükümet arayışları nedeniyle siyaseten de zor günler geçiriyor.

Almanya'da yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümeti kurmak için partiler arasında zorlu koalisyon pazarlığı başladı.
16 yıllık Angela Merkel (CDU) iktidarının ardından ülkede yeni hükümetin nasıl şekilleneceği merak ediliyor.

Genel seçimden oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) arasındaki koalisyon görüşmelerine geçildi.
Seçimlerden 2,5 hafta sonra başlayan görüşmelerin başarılı olması durumunda SPD liderliğinde bir hükümet kurulacak. SPD Noel dönemine kadar hükümetin kurulması için çaba sarf edeceklerini, görüşme süresinin 2017'deki kadar uzun sürmesini istemediklerini açıkladı.
Özellikle Yeşiller ile FDP arasındaki vergi, çevre ve iklim konusunda büyük görüş ayrılıkları var.

1953'ten bu yana ilk kez 3 partili bir koalisyon hükümetinin gündemde olması ve görüş ayrılıkları nedeniyle görüşmelerin yılbaşından sonraya sarkabileceği yorumları yapılıyor.
2017'deki koalisyon görüşmeleri 172 gün, 2013'teki görüşmeler ise 86 gün sürmüştü. Almanya'da yeni bir hükümet kurulana kadar Angela Merkel hükümeti görevini sürdürecek.

Avusturya'da erken seçim bekleniyor
"Rüşvet ve güveni kötüye kullanma" suçlamalarıyla hakkında soruşturma başlatılan Başbakan Sebastian Kurz, görevinden istifa etti.
Kurz, lideri olduğu Avusturya Halk Partisi (ÖVP) başkanlığını bırakmazken, 2020'nin ocak ayında kurulan ÖVP-Yeşiller Partisi koalisyonunu sürdürebilmek için başbakanlık koltuğunu kendi partisinden Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg'e devretti.

Kurz'un bir süre direndikten sonra attığı bu geri adım neticesinde ülkede hükümet krizi nispeten rahatlasa da muhalefet tarafında, Kurz'un "gölge başbakan" olacağı, "Kurz sistemi" verilen düzenin devam edeceği görüşü hakim.
Mevcut hükümetin uzun ömürlü olmayacağı ve erken genel seçimlere gidilebileceği yorumları yapılıyor.

Hollanda 210 gündür hükümet kuramadı
Siyasetin bir türlü istikrara kavuşmadığı ülkelerin ilk sıralarında Hollanda da geliyor.
Hollanda'da 15-17 Mart'ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 210 gün geçmesine rağmen halen hükümet kurulamadı.
Toplam 17 partinin 150 sandalyeli Meclise girdiği Hollanda'da en az 4 partili bir koalisyon kurulması bekleniyordu.

Geçici hükümetin idare ettiği ülkede koalisyon müzakereleri sancılı geçiyor. Çoğunluk veya azınlık koalisyonu kurma girişimleri şimdiye kadar başarısız olan partiler, yeniden dörtlü koalisyon görüşmelerine başladı.
Muhalefetteki bazı partiler koalisyon müzakerelerinin tekrar başlamasını eleştirirken, yeni seçime gidilmesini savunuyor.

Ülkede mevcut durumun değişmediğini ileri süren bazı muhalefet partileri, seçmen iradesinin dikkate alınmadığı görüşünü dillendiriyor.
Hollanda'da 2017'de yapılan genel seçimlerin ardından koalisyon hükümetinin kurulması 225 gün sürmüştü.

Çekya'da hükümeti kurma görevinin kimde olacağı belirsiz
8-9 Ekim'de Çekya'da düzenlenen genel seçimlerin sonucu, beklenenin aksini ortaya koydu.
İktidardaki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO), yüzde 27,17 ile en fazla oy alan parti olsa da seçimlerin galibi 3 partinin birlikte kurduğu muhalefet iktidarı (Spolu) oldu.
Cumhurbaşkanı Milos Zeman'ın daha önce açıkladığı gibi hükümeti, tek başına en çok oyu olan partiye vermesi bekleniyor.

Ancak ANO, parlamentoya giren aşırı sağcı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) ile anlaşması durumunda bile hükümeti kurmaya gerekli çoğunluğu sağlayamıyor.
200 sandalyeli meclisin 108 sandalyesini birlikte kazanan muhalefet ittifakı, hiçbir şekilde ANO ile görüşmeyeceğini açıkladı.
Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Zeman'ın, hükümeti kurma görevini, seçimin galibi muhalefet ittifakına değil de ANO lideri Başbakan Andrej Babiş'e vermesi durumunda ülkede uzun süre siyasi belirsizlik olacağı öngörülüyor.

Hükümet kurulmasında belirleyici rol oynayan 77 yaşındaki Zeman'ın, son dönemde sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılması ayrıca endişelere yol açıyor.

Bulgaristan bu sene 3. kez seçime gidiyor
4 Nisan'da Bulgaristan'da düzenlenen parlamento seçimi sonrası koalisyon hükümeti kurma çalışmaları başarısız olunca 11 Temmuz'da erken seçime gitme kararı alındı.
Bu tarihteki genel seçimlerden sonra oluşturulan parlamentoda, 65 kişilik en büyük gruba sahip Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi de hükümet kurma girişiminde başarısız oldu.
Cumhurbaşkanı Rumen Radev 16 Eylül'de parlamentoyu feshederek, seçimler öncesinde kurduğu geçici teknokratlar hükümetinde revizyon yaptı.
3 bakanı değiştiren Radev, 14 Kasım'da erken genel seçim yapılacağını, ülkeyi seçime götürecek hükümetin başbakanlığına Stefan Yanev'in devam edeceğini açıkladı.
Bulgaristan böylece 1 yıl içinde 3. kez seçime gitmiş olacak.


Romanya'da hükümet güvenoyu alamadı
Romanya'da, 6 Aralık 2020 tarihinde yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, hükümeti kurma görevini daha önce genel başkanı olduğu ve seçimi ikinci tamamlayan merkez sağdaki Ulusal Liberal Parti'ye (PNL) vermişti.
PNL Genel Başkanı Florin Citu'nun kurduğu azınlık hükümeti, 5 Ekim'deki oturumda güvenoyu alamayarak düştü.

Cumhurbaşkanı İohannis, hükümet kurma görevini vermek üzere PNL'den bir isim beklediğini açıkladı. Seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Marcel Ciolacu da buna tepki göstererek, siyasi krizin bitmesi için erken seçime ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Norveçliler 28 gündür yeni hükümetini bekliyor
Norveç'te 13 Eylül'de yapılan genel seçimler sonrasında geçen 28 gün içerisinde hala hükümet kurulamadı.

Ülkede yapılan genel seçimleri İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Stoere önderliğindeki sol blok kazanmış ancak hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamamıştı.
Stoere, koalisyon görüşmeleri sonrasında yaptığı açıklamada, Sosyalist Sol Parti (SV) ve Merkez Partisi (SP) ile büyük bir koalisyon kurmak istediklerini ancak bunu başaramadıklarını söyledi.

Jonas Gahr Stoere, sağ blokta bulunan Merkez Partisi (M) ile azınlık hükümeti kurmak için önemli ilerleme kaydettiklerini ve gelecek hafta hükümeti kurmayı umduklarını belirtti.