Çocuk Gelişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlandır...

Ekleme: 13.10.2021 23:55:39 / Güncelleme: 15.10.2021 00:23:56 / Tanıtım
Destek için 

Bebeklerin doğdukları andan itibaren çok yönlü ihtiyaçları var. Bunların başında temel ihtiyaçlarının karşılanması, güvenli bağlanma ve gelişimine destek olunması gelir. Bebeklerin hayatta kalabilmeleri ve güvende olabilmeleri için, ihtiyaçlarına duyarlı bir yetişkinin sürekli varlığına ihtiyaçları vardır.

İlk yıllarda, bakım verenlerin (ebeveynler, profesyoneller) temel rolü, temel ihtiyaçların karşılanması ve güvenli bağlanma ortamının yaratılmasına paralel olarak çocuklarının gelişimlerini desteklemek olacaktır. Bu durumda çocuğun gelişimine uygun koşullar yaratmak için oldukça önemlidir. Çocuk gelişimini bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak çok yönlü ele almak gerekir ve çocuğun her yönünü geliştirmesine fırsat tanımak ve potansiyeline ulaşmasını sağlamak gerekir. Bu süreç doğumdan itibaren başlar. Örneğin, sosyal gelişimi desteklemek için çocukları sosyalleştirmek, parka götürmek ve arkadaş edinmelerini sağlamak gerekir. Okul öncesi dönemde kreş ve okulun da önemi oldukça büyüktür.

Çocuklar bu dönemde oldukça de meraklıdırlar, farklı fikir ve sorular ile karşınıza çıkabilirler. Çocukların yaratıcılığını geliştirmeye teşvik etmek için bu soru ve fikirlere kayıtsız kalınmaması gerekmektedir. Yeni fikirleri olduğunda, sorular sorarak onun hakkında konuşması için onu cesaretlendirmek yaratıcıklarının gelişmesinde yardımcı olacaktır.

Bu yaş aralığında çocukların en temel ihtiyaçlarından biri oyun oynamaktır. Çocuk, tek başına, kardeşleriyle, diğer çocuklarla veya aile bireyleri ile oynamaktan hoşlanırlar. Çocuk oyun oynarken, gelişiminin her alanında becerilerini kullanır. Oyun onun düşünmesine, problem çözmesine, ilgi alanlarını keşfetmesine, kendisiyle gurur duymasına, konuşmasına, hareket etmesine, iş birliği yapmasına ve ahlaki yargısını uygulamasına olanak tanır. Hayata hazırlanmasına yardımcı olur.

Oyun oynarken oyunların çeşitliliği, çocuğun yaşına ve seviyesine uygun olması da önemlidir. Her gün aynı oyunu oynamak yerine çocuğun hem gelişime açık yanlarını besleyen hem de gelişmiş alanlarını da ileri götüren çeşitlilikteki eğitici oyunlar çok faydalı olacaktır.

Çocuklu Dünya anne babalara rehberlik etmek için kurulmuş websitesidir. 0-6 yaş çocuklarının gelişimlerine desteklemeyi oyun aracılığıyla yapmayı odağına almıştır. Bu doğrultuda doğumdan itibaren çocukların tüm yeteneklerini eğitici oyunlarla geliştirmek için, çocukların yaşına ve gelişim seviyesine uygun, 2500’den fazla oyun ve aktiviteler içeren

günlük program sunmaktadır. Bu programlara ek olarak uzmanlar tarafından yazılmış makaleler, videolar ve eğitici kitaplar da ÇocukluDünya websitesinde bulunmaktadır.