Rusya: NATO, Asya’daki durumu hararetlendirmeye çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun güçlerini Orta, Güney ve Güneydoğu Asya’ya konuşlandırma çabasının bölgedeki durumu hararetlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Ekleme: 12.10.2021 13:47:18 / Güncelleme: 12.10.2021 13:47:18 / Dünya
Destek için 

Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’na katılan ülkelerin dışişleri bakanları ile yapılan görüşmede Lavrov, “Maalesef bölgedeki jeopolitik düzen daha kolay hale gelmiyor, bu durum kapsamlı ve çok taraflı işbirliği ile entegrasyon konusunda koordineli bir sisteme geçişi engelliyor. Durumu ‘hararetlendirmeyi’, devletler arası etkileşim mekanizmalarını sarsmayı hedefleyen girişimler olduğunu görüyoruz” dedi.

Sputnik'in haberine göre Soğuk Savaş mantığı ve zapt etme politikası doğrultusunda kurulmuş askeri blokların yanı sıra dar formatlı yapıların da bu duruma katkı yaptığını belirten Lavrov, “NATO’nun Afganistan’dan sonra güçlerini başka bölgelere, söz gelimi Orta, Güney ve Güneydoğu Asya’ya konuşlandırma ve Afgan göçmen akışını bu bölgelere yönlendirme çabasını da bunlar arasında sayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Lavrov, NATO’nun Afganistan’daki durum konusundaki sorumluluğunu göz ardı ettiğini, sorunun çözümüyle, başta komşu ülkeler olmak üzere uluslararası toplumun ilgilenmesinin önerildiğini kaydetti.

Lavrov, “NATO güçlerinin alelacele geri çekilmesi Afganistan’daki karşıtlıklar düğümünü daha da karıştırdı. Ülkede çok sayıda silah ve askeri teçhizat kaldı. Bunların yıkıcı amaçlar için kullanılmaması önemli. Taliban uyuşturucu trafiği ve terörle mücadele etmek, istikrarsızlığı komşu ülkelere yansıtmamak, kapsayıcı bir hükümet kurmak istediğini açıkladı. Bu sözlerin tutulması en önemlisi” dedi.

mepa news

Etiketler: