En İyi E-Fatura Programı

İlandır...

Ekleme: 08.10.2021 12:07:05 / Güncelleme: 08.10.2021 12:07:09 / Tanıtım
Destek için 

Artık ticari işletmelerin fatura kesme yükümlülükleri dijital çağa ayak uyduracak seviyede optimize edildi. E-fatura işte bu noktada önemli bir argümana dönüşmüş durumda. Gelir olarak elde edilen, bir hizmet ya da ürün satışından gelen tüm tutarların faturalandırılması gerektiği aşikâr. Bunu yapabilmek içinse eskiden beri kullanılan geleneksel metot kağıt yani fiziksel bir fatura basmaktır. Oysa artık fiziksel faturadan ziyade e-fatura kullanılıyor.

Dolayısıyla eski işletmelerde de sık sık e-fatura nedir sorusunun yankılandığını duyabiliyoruz. Bunun artılarını ve eksilerini karşılaştırırken en dikkat çeken unsur tabii ki mevzuata uygun olması, daha düzenli ve stabil bir faturalandırmayı mümkün kılması ve faturaların paylaşımını kolaylaştırması öne çıkıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Vergi Usul Kanunu düzenli olarak güncellenerek ticari işletmelere sunuluyor. Bu kapsamda da teknolojinin getirisi olan bazı detaylar zorunluluk haline getiriliyor.

E-fatura başvuru aşamasıyla alakalı bu kadar çok talebin oluşmasında da önemli olan etki bu zorunluluktur. Çünkü gerçek ve fiziksel faturayla aynı özelliklere sahip olan, yalnızca bu belgelerin elektronik ortamda kullanılmasına olanak tanıyan bir sistemdir. Daha kârlı olduğunu kağıt ve baskı masraflarından, depolama masrafından ve düzen için harcanan efordan anlamak mümkün. Hatta bu doğrultuda gönderim masraflarını dahi hesaba katmak mümkün.

Çünkü fatura kesildikten sonra alıcı ve satıcı arasında bu faturaların ulaştırılma zorunluluğu oluşuyor. Kestiğiniz faturanın karşı tarafa ulaşması, baskı ve istifleme maliyetlerini bir arada düşündüğümüzde ise faturaların elektronik ortamda hızlıca ulaştırılması avantaja dönüşüyor. GİB tarafından da zorunluluk olarak kabul edilen etken fatura kesme yükümlülüğü olan ve Vergi Usul Kanunu kapsamında sayılan sektörler için geçerlidir. Uyumsoft gerek başvuru sürecini gerekse sonrasında sağladığı uygulamalarla fatura kesme, barındırma ve gönderme ihtiyaçlarınızı tek bir çatı altında toplayarak size destek oluyor.

E-Faturaya Geçiş Zorunlu Mu?

E-fatura zorunluluğu tamamıyla Vergi Usul Kanunu dahilinde belirtilen sektörler için geçerlidir. Burada önemli ayrıntılardan birisi ise işletmeler için fatura kesme yükümlülüğüne dayanmaktadır. Bilindiği üzere her gelirin faturalandırılması gerekmektedir. Dolayısıyla faturanın fiziksel olarak kesilmesi ve gönderilmesiyle elektronik ortamda hazırlanarak gönderilmesi arasında GİB dahilinde herhangi bir fark yoktur.

Fakat faturalara hem elektronik ortamda depolanmasından dolayı kolayca ulaşabilmek, daha kolay örnekleri bulabilmek, örnekleri alıcı ve satıcı ile paylaşmak ya da olası bir durumda ibraz etmek çok daha kolaylaşıyor. İşte bu avantajlar bir noktada e faturaya geçişin neden bu kadar önemli olduğunu kanıtlayabiliyor. Aslında teorik olarak E-fatura kimler kesebilir konusunda da tüm gelir elde eden kullanıcılardan söz edebiliyoruz.

Buna neden olan faktör gelirlerin vergilendirilmesi ile ilgili temel kanundur. Son düzenlemelerle beraber VUK uyarınca 5.000 TL altında faturalandırma yapanlar için bazı zorunluluklar kaldırılarak e-faturaya geçiş sürecine teşvik sağlanmış oldu. Bu gerek işletmeler, gerek GİB ve resmi kurumlar için büyük bir avantaja dönüşürken maddi olarak da büyük bir kazanıma yol açabiliyor. Her yıl kesilen fatura ile israfa yol açan kağıt ziyanlığı ortadan kalkıyor. İşletmeler faturalarını istiflemek, düzenlemek, gerektiğinde aradığı faturayı ibraz etmek için zaman harcamak zorunda kalmıyor. Sadece faturanın karşı tarafa ulaştırılması için gerekli olan maliyet hesaplandığında bile e-fatura çok daha avantajlı bir hal alabiliyor.

E-fatura iptali ile ilgili pek çok merak edilen nokta olduğu için işletmeler oluşabilecek hatalarla alakalı bazı endişeler yaşayabiliyor. Ancak fiziksel faturalarda nasıl iptal süreci varsa burada da aynı standartlar uygulanıyor. Yalnızca elektronik ortamda iptal edilen faturalar Gelir İdaresi Başkanlığına bildiriliyor. Dolayısıyla dilediğiniz faturayı iptal edebilir, yanlış düzenlenmiş belgeleri iptal ederek düzelterek tekrardan sisteme giriş sağlayabilirsiniz. Vergi mükellefliğiniz sona erdiğinde ise e-fatura ile olan ilişiğinizi de kesmeniz mümkündür.

E-Fatura Kesmek İçin Ne Gerekli?

E-fatura zorunluluğu bazı sektörler için VUK dahilinde belirtilmiştir. Bunun dışında kalan sektörler ise isteğe bağlı olarak geçişe tabidir. Tabii ki isteğe bağlı geçişlerde herhangi bir sınırlama olmasa da zorunlu sektörler için bazı limitler söz konusudur. Bu limitlere bakıldığında zorunlu sektörler arasında halciler, komisyoncular, internet reklamcılığı hizmet aracıları, OTV III listesine tabi olan malzemelerin inşasını, ithalatını ve imalatını yapan firmalar zorunluluk dahilinde e-faturaya geçişlerini tamamlamalıdır.

Aynı zamanda brüt satış tutarı 5 milyon Türk Lirası ve üzerindeki bir rakam olan tüm firmaların e-fatura geçiş akdini tamamlamış olması gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu uyarınca bu sektörler dışında kalan tüm işletmeler, gelir elde eden bireyler talepte bulunarak geçiş sağlayabilir. Yazılı ve fiziksel bir fatura basımından ziyade elektronik ortamda fatura hazırlamak ve bunları alıcıya direkt olarak gönderme kolaylığına erişmek mümkündür.

Dijital dünyaya açılan kapı dahilinde e-fatura başvuru işlemlerini başlatan çok sayıda firma olması bundan kaynaklanmaktadır. Ki avantajları arasında da zaten pek çok maddi ve manevi unsur olduğundan her işletmeye cazip gelen yönleri olduğunu vurgulayabiliriz. Gelir elde eden herkesin daha hızlı, güvenli, düzenli ve stabil bir faturalandırma için ihtiyaç duyduğu bir sistem olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Ayrıca E-fatura kesmek için yalnızca GİB tarafından sunulan altyapıyı değil aynı zamanda alternatif yazılımları kullanabilirsiniz. Böylece size sunulan kolaylıklar, özelleştirilmiş tablolar, faturalarınızla alakalı temel nitelikler zamandan da tasarruf etmenize olanak tanır. Ki başvuru süresini de üstlenen firmalar pek çok açıdan daha avantajlı olmanızı sağlar.

E-Fatura Avantajları Neler?

E-fatura kimler kesebilir konusunun daha da genişletilmiş olması, freelance çalışanlardan ticari işletmelere kadar uzanan bir yelpazeye ulaşması yaygınlaşma hızını etkiliyor. Gün geçtikçe daha da popüler olması fatura konusunda hassas bir sürecin yaşandığını gösteriyor. Yazılı ve basılı faturaların işletmelere yarattığı dezavantajların hiçbirisi elektronik ortamda kesilen e-faturalarda gözlemlenmiyor. Kağıt ve baskı masrafları ile bu faturaların adreslere gönderilmesi noktasında doğan gönderim ücretleri tamamıyla ortadan kayboluyor. Dilediğiniz zaman dilediğiniz faturayı alıcı tarafa gönderme şansına sahip oluyorsunuz.

Hiçbir ücret ödemeden fatura paylaşımı yapmak ve bunların düzenlenmesi, depolanması ya da korunması için ekstradan bir efor harcamamak bile e-fatura konusunda biraz daha ılımlı olmanızı sağlayabilir. Halen daha pek çok işletme geçiş yapmamış olsa bile başvurular katlanarak artıyor. VUK kapsamında sürekli güncellenen sektörlere zorunluluklar getirilirken aynı zamanda isteğe bağlı ve belli bir cironun altında işlem yapanlara bazı muafiyetler kazandırılıyor.

Tüm bunlar teknik açıdan elektronik ortama taşınarak fatura konusunda hiçbir problemin yaşanmaması adına tasarlanıyor. Üstelik e-başvuru iptali vergi mükellefliğinin son bulması ile beraber kolaylıkla yapılabiliyor. Bir bakıma en iyi e-fatura programı olarak tercih edebileceğimiz Uyumsoft ile işinizi dijitale bir adım daha yaklaştırabilir, tüm mevzuata uygun hareket edebilirsiniz. Faturalarınızı gerek GİB gerekse alıcı tarafa ibraz ederken saniyeler içerisinde işlem yapabilme özgürlüğü sunması, her halükarda daha az maddi yüke sebep olması ve tabii ki zamandan ve efordan kazanç sağlamanızı mümkün hale getirmesi tercih sebebiniz olabilir. E-fatura nedir sorusunun günümüzde pratik kullanımı, satış öncesinde ve sonrasında kesintisiz desteği, uygun fiyatları ve başvuru sürecine varan destek sistemiyle Uyumsoft olarak adlandırılması bundan kaynaklanıyor.