Almanya’daki elektrik santralinde kömür tükendi

Küresel enerji krizi, bir Alman elektrik üreticisini, kömürü biten elektrik santralinde üretimi durdurmaya zorladı.

Ekleme: 07.10.2021 09:18:00 / Güncelleme: 07.10.2021 09:18:00 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Almanya’da elektrik üreticisi Steag adlı firmas, elektronik posta ile yaptığı açıklamada, ülkenin batısındaki Bergkamen-A termal elektrik üretim tesisinde taş kömürü sıkıntısı nedeniyle bu hafta üretimi durdurduğunu açıkladı. Sözkonusu kapanma, Avrupa kıtası doğal gaz kıtlığıyla karşı karşıyayken ve dahası kömürün kıtayı bu güç durumdan çıkarma olasılığının düşük olması durumu ortadayken kıtada ışıkların açık durumda kalabilmesi için ılıman ve rüzgârlı havalara güvenilmesi gerekebileceğinin ilk belirtisi. Steag firmasının basın sözcüsü Daniel Muhlenfeld, "Taş kömürü eksiğimiz var." açıklamasını yaptı. “Kömür için güçlü bir istem var, ikincisi, kömürü nehir yolu ile taşıma konusunda da güçlü bir istem bulunmakta. Ne var ki, Bergkamen'in demiryolu bağlantısı olmadığı için burada lojistik seçeneklerin varlığı sözkonusu değil.” bilgisini ekledi.

ÇALIŞANLAR OFİSLERE DÖNDÜKÇE, ENERJİ FİYATLARI YÜKSELİYOR

Ekonomiler küresel korona salgını kaynaklı durgunluktan çıkarken çalışanlar ofislere döndükçe, enerji fiyatları ABD’den Avrupa’ya ve Asya’ya yükseliyor. Enerji kıtlığı o kadar şiddetli ki Çin ülke yönetimi devlete ait enerji firmalarına her ne pahasına olursa olsun enerji edinimini sağlamaları talimatını verirken kıta Avrupası zaten tükenmiş durumdaki en kirli fosil yakıt stoklarından daha bile fazlasını yakıyor, dolayısıyla sözkonusu durumlar önümüzdeki ay gerçekleştirilecek iklim görüşmelerini karmaşıklaştırabilecek gelişmeler.

KÖMÜR, ULUSLARARASI PİYASALARDA ASTRONOMİK FİYATLARDAN İŞLEM GÖRÜYOR

Avrupa’daki kamu hizmetleri firmaları, doğal gaz kıtlığı nedeniyle zaten kömüre dönüş yaparlarken son zamanlarda kargolarını güvenceye almak için spot piyasaya girdiler ve dahası Rusya’dan daha yüksek tutarlarda kömür sağlama isteminde bulundular. Çin’in daha fazla kömür edinme hamlesi ve Avrupa kıtasının bu kış yakıt gereksinimini güvenceye almak üzere çabalaması, durumu daha da kötüleştirebilecek gibi görünüyor. Kömür, uluslararası piyasalarda astronomik düzeylerde fiyatlardan işlem görürken bu fiyatlar bir endüstri ölçüsünü, 2008 yılı Temmuz ayında kırılmış olan 192,50 ABD Doları tutarındaki bir önceki rekoru kırmak üzere yol alıyor. Küresel kömür piyasalarındaki alım satım işlemlerini izleyen piyasa aktörlerine göre Avustralya kömürünü taşıyan bazı kargolar Perşembe günü (30/09/2021) metrik tonu 200 ABD Doları’nın üzerinde fiyatlardan el değiştirdi.

3 FİRMA İSE DAHA ÖNCE ÜRETİMLERİNİ DURDURMUŞTU

Avrupa'nın en büyük ekonomisinin toparlanması nehir taşımacılığı istemini körüklediğinden, Steag firması lojistik zorluklarla da karşı karşıya. Yine de firma, tesislerinin “çok yakında” yeniden devreye gireceği konusunda iyimser. Firmanın basın sözcüsü Muhlenfeld, "Çifte darboğazla karşı karşıyayız.” yorumunda bulundu. "Bu durum, Steag firmasına özgü bir sorun değil, bugünlerde taş kömürüyle çalışan elektrik santrallerinin tümünün sahipleri için ortak bir sorun." yorumunu da ekledi. Kayıtlara göre, Bergkamen-A termal elektrik üretim tesisi, Eylül ayında dış etkenler nedeniyle dört kez altı güne kadar üretimini durdurdu. Diğer üç Alman kömür yakıtlı elektrik santrali ise bakım amaçlı olarak Cuma günü (01/10/2021) üretimlerini durdurdular.