Kömür fiyatları mağdur ediyor

Kömür fiyatlarında yaşanan fahiş artış fiyatları, kömür almaya gelen vatandaşları mağdur ediyor.

Ekleme: 06.10.2021 19:30:20 / Güncelleme: 07.10.2021 08:10:41 / Ekonomi / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ağrı’da havaların soğumasıyla, evlere sobalar kurulmaya, kaloriferlerinin bakımları yapılmaya başlanırken, kömür satıcıları da kış sezonunu başlattı.

Bu sene kömür ve odun fiyatlarında yapılan zamlar, halkı büyük oranda mağdur ediyor.

Kömür fiyatlarında yapılan son zamlar ile beraber 1 ton kalorifer kömürü bir aylık asgari ücreti geçmiş durumda. Bu da demek oluyor ki asgari ücret ile geçinen bir aile, bir ay boyunca hiçbir alışveriş yapmadan, elektrik, su faturalarını ödemeden, temel gıda ihtiyaçlarını karşılamadan ancak 1 ton kömür alıp evini ısıtabilecek.

 

İLKHA’ya konuşan kömür satıcısı esnaf Şerafettin Teski, bu sene kömür fiyatlarınü yüksek oranda zam olduğunu belitti.

"Bu sene kömür çok pahalı vatandaş alamıyor"

Teski yaşanan zamlara ilişkin, "Bu sene kömür fiyatlarna yüzde yüz zam geldi. Vatandaş gelip soruyor ama alamıyor. Bu sene fiyatlar çok yüksek. Tabi havaların soğuması ile vatandaş da gelmeye başladı. Biz de sıkıntı çekiyoruz. Trabzon’dan kömür alamıyoruz, elimizde, depomuzda olan kömürleri satacağız, artık ondan sonrasına bakacağız ne oluyor. Doğal gaz da geldi, satışlarımızı azalttı, tonajlarımızı azalttı. Yani bu sene kömür çok pahalı, vatandaş alamıyor. Geçen sene 2 ton alan bu sene 1 ton alıyor. 1 ton alan, yarım ton alıyor. Vatandaş, 'idare edelim bakalım ne oluyor' diyiyor." ifadelerini kullandı.

Kömür satıcısı esnaf Şerafettin Teski

Güncel kömür fiyatları hakkında bilgi veren Teski, "Şu an 1 ton kalorifer kömürü 3 bin lira. Soba kömürleri 2 bin 800, 2 bin 900 lira arası birinci kalite kömürlerimiz. İkinci sınıflar ise 2 bin 600, 2 bin 700’e kadar da satılıyor." şeklinde konuştu.

"Doğal gazın etkisi kömürcülerin satışını azalttı"

Doğal gazın da kömür fiyatlarına büyük etksi olduğunu belirten Teski, "Doğal gaz bizim tonajlarımızı düşürdü. Mesela bin ton satan 500’e indi, 2 bin satan bine indi, 500 satan 200’e indi. O az satanlar artık kömür ile geçimini yapamaz oldu. Yani doğal gazın etkisi kömürcülerin satışını azalttı. Millet de bu sene kömür pahalı olduğu için genelde Ağrı merkezde bulunan vatandaşlarımız evlerine doğal gaz çekmeye başladılar. Belki şu an doğal gazda sıra bile yoktur." şeklinde belirtti. 

"Fiyatlar daha da yükselecek"

Geçen seneye oranla fiyatların yüzde yüz arttığına dikkat çeken Teski, "Geçen sene safi kömür, sadet kömür alıyordum tonunu 150 dolara, bu sene olmuş 300 dolar. Halen de yükselecek gibi duruyor. Fiyatlar daha da yükselecek. Vatandaş beklemesin gelsin kömürünü alsın, Ağrı’daki vatandaşlar gelsin kömürünü alsın. Sonra belki bulamayabilirler bile." ifadelerini kullandı. 

Kömür ve odun fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için yetkililere seslenen Teski, "Artışın önüne geçmek için yetkililer harekete geçmeli, bu ihracat işidir, ithalat işidir. Bunu yaparsa devlet yapar, şirketlerin elinde bir şey yok. Trabzon’daki şirketin elinden ne gelebilir ki. O da gidip Rusya’dan alıyor. Rusya vermeyince, ya da verince pahalı veriyor, o da bize pahalı veriyor, biz de mecbur pahalı satıyoruz. Yani sonuçta mağdur olan yine vatandaştır. Devlet bir el atsa iyi olur, fiyatları düşürürse iyi olur. Şu an vatandaş geliyor bir torba soba kömürü olmuş 70 lira, bu da bir eve bir gün yetiyor. Parası olmayan adam nasıl geçinecek, nasıl alacak. Devlet bir el atsa iyi olur." dedi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar