Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in katılımıyla "Mezopotamya'nın Altın Üçgeni" yol haritası ve Karacadağ'ın UNESCO Küresel Jeoparklar ağına müracaatı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Karacadağ Kalkınma Ajansı ana hizmet binasında gerçekleşen toplantının ardından açıklama yapan Karaloğlu, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa olmadan medeniyet, inanç ve gastronomi tarihinin yazılamayacağını söyledi.
"Mezopotamya'nın Altın Üçgeni" markasının "Mezopotamya" markasına rakip olmadığını ifade eden Karaloğlu, üst markanın "Mezopotamya" olduğunu belirtti.
Dünyada bölgesel destinasyonların şehir destinasyonuna göre daha fazla iş yaptığını vurgulayan Karaloğlu, güç birliği yaparak bu üç şehri geleceğe taşıma sorumlulukları olduğunu aktardı.
Karaloğlu, "Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'ın tam ortasında, üçgenin zirvesinde bulunan, bu üç şehrin yaşamını, kültürünü, tarımını ve mimarisini en çok etkileyen faktör Karacadağ'dır. Karacadağ olmasa Diyarbakır mimarisi diye bir şey olmaz. Diyarbakır'da buğdayın anavatanı Karacadağ diyoruz. İlk tarımın yapıldığı bölge Karacadağ etekleridir. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'in çok değerli ortak bir varlığı olan Karacadağ'ın jeoparklar ağına dahil edilmesi için UNESCO Milli Komitesi tarafından Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Paris'e yazılmış olmasını çok değerli buluyorum." dedi.
"Bu üç şehir önümüzdeki dönemde turizmde hak ettiği yere gelecektir"
Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı ile bu üç şehri ilgilendiren ortak aktiviteler üzerinde çalıştıklarına dikkati çeken Karaloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının Dünya Neolitik Kongresi'ni Şanlıurfa'da topladığını anımsatarak şunları söyledi:
Dünya'da neolitik dönemi araştırmanız için Diyarbakır' da Körtiktepe, Çayönü, Ziyaret Tepe, Şanlıurfa'da Karahantepe, Göbeklitepe ve diğer 12 tepeye geleceksiniz. Elbette ki kongresi de arkeolojik kazısı da burada yapılacak. O dönemi merak eden ziyaretçi de bu bölgeye gelecek. Önemli olan bundan sonra çıktılar arasındaki en önemli faktörlerden birisi bu 3 şehrin iş birliğiyle bunun altını doldurabilmesi. Bunun altını doldurduğunuzda göreceğiz ki bu üç şehir önümüzdeki dönemde turizm de hak ettiği yere gelecektir
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de bölgenin hem altın üçgen hem Mezopotamya markası adı altında yapacakları çalışmalarla büyük bir cazibe merkez haline geleceğini vurguladı.
Bölgenin gelecek dönemde çok daha büyük ziyaretçi akınına uğrayacağına inandıklarını aktaran Erin, hazırlıkları da bu doğrultuda yürütmek istediklerini ifade etti. (İLKHA)