Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği: Et fiyatlarında üretici ve tüketici dengesi sağlanmalı

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, üreticinin ve tüketicinin eti pahalıya aldığına dikkat çekerek, devletin burada dengeyi sağlaması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 06.10.2021 15:55:19 / Güncelleme: 06.10.2021 15:57:59 / Ekonomi / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, artan yem ve et fiyatları, üreticilerin yaşadıkları mağduriyetler ve çözüm önerileri hakkında İLKHA'ya konuştu.

''Geçen yıla oranla yem maliyeti yüzde 80 arttı''

Son zamanlarda girdi maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen et fiyatlarının yerinde saymasının besi üreticisini zor durumda bıraktığını belirten  Taneli, ''Geçen yıla oranla yem maliyeti yüzde 80 arttı. Geçen yıl kepek 32 TL iken bu yıl 70 TL oldu. Arpa 1,4 TL’den 2,8 TL’ye, Mısır 1,65 TL’den 2,65 TL'ye yükseldi. Kesif yem ise 90 TL’den 150 TL'ye çıktı.” diye konuştu.

''Et satıcıları inek etini 35 TL’ye alıyor 70 TL'ye satıyor''

Ticari yönü olan üreticilerin inek kestiklerini ve inek etinin kilogramını 35 TL’ye alıp 70 TL'ye sattıklarına dikkat çeken Taneli, bu nedenle gerçek üreticilerin büyük bir yükün altına girdiğini ifade etti.

 

''Devlet acilen müdahale etmelidir!''

Taneli, “Öte yandan Devlet, insanların et ihtiyaçlarını gidermek için her zaman dışarıdan et mi getirecek? Tüm maliyetler devletin elinde var. Et fiyatları geçen sene 33 TL iken, şimdi ise birinci kalite tosun etinin peşin fiyatı 43 TL olmuş. Hesaplandığında et fiyatları yüzde 15 artmış. Maliyetler ise yüzde 80 artmış durumda. Yetiştiricilerin buna dayanacak gücü kalmadı. Aradaki bu makasa Devlet acilen müdahale etmelidir. Yoksa yem artıyorsa, aynı oranda et fiyatlarını da artırsın. Bu üreticinin hakkıdır. Devlet bunun için vardır.” diye konuştu.

''Üreticiler, et ve yem sanayicisinin haksızlığına uğruyor''

Üreticilerin et ve yem sanayicisinin haksızlığına uğradığına vurgu yapan Taneli, “Diğer taraftan tüketici pahalıya et tüketiyor. Devlet, üreticiye ve tüketiciye satılan etin fiyatları arasındaki dengeyi adaletli bir şekilde sağlamalıdır. Şu anda mezbahalarda 10 tane tosun kesiliyorsa, yanında 4 tane de inek kesiliyor. Yani inek sayısı hızla tükeniyor. Ana olmaz ise dana olmaz.” ifadelerini kullandı.

''Sayın Cumhurbaşkanımız, bizleri bunların insafına bırakmayın!''

Büyük et sanayicilerin birinci sınıf karkas etinin kilosunu 30 TL'ye kadar düşürdüklerini kaydeden Taneli, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bizleri bunların insafına bırakmayın, takatimiz kalmadı. Raflardaki et fiyatlarının yıllardır düştüğünü görmedim. Madem üreticiden düşürdünüz, kendiniz de düşürsenize.” dedi.

''TMO arpa satışı yapmasaydı şu an arpanın kilosu 4 TL olurdu''

Taneli, "Bu arada Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığımız sayesinde Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından üreticiye arpa satışı yapılmaktadır. Piyasada diri arpa fiyatları 2,8 TL iken toprak mahsulleri ofisi arpayı üreticiye 2 TL’den veriyor. Eğer TMO müdahale yapmasaydı inanın şu an arpanın kilosu 4 TL olurdu. Biz üreticiler aynı müdahaleyi Et ve Süt Kurumundan da bekliyoruz. Eğer müdahale etmezlerse bizler ve çobanlar tarihe karışacağız.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler