Odun ve kömür fiyatları cep yakıyor

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, kömür ve odun fiyatları da yükseldi.

Ekleme: 04.10.2021 13:40:12 / Güncelleme: 04.10.2021 13:40:58 / Ekonomi / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye'nin birçok bölgesinde vatandaşlar kış mevsimi için yavaş yavaş hazırlıklara başladı.

Son dönemlerde tüm ürünlere yapılan zamlardan odun ve kömür de nasibini aldı. Bir ton odunun fiyatı 900 ile bin TL arasında değişirken, bir ton kömürün fiyatı ise 2 bin ile 2 bin 250 TL arasında değişiyor. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir ailenin asgari ısınma tutarı 4 bin liraya dayandı.

 

Döviz kurundaki artış, Rusya'da üretimin geçen yıllara göre azalması ve Çin'in aşırı derecede kömür talebinde bulunmasının fiyatları yükselttiğine ve doların seyrine göre fiyatlarda artış yaşanabileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yüksek fiyatlardan dolayı halkın ithal kömürü talep etmediğini ve Şırnak kömürüne yöneldiğini söyledi.

Kömür ve odun fiyatlarında yaşanan zammın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen sektör temsilcileri, bu yıl yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşın çok mağdur olduğuna dikkat çekti.

"Bu sene odunun fiyatı yüksek"

Abdulkerim Takdemir

Bu senenin başında odun fiyatlarının 750 TL bandında başladığını ancak şu anda 900 TL'ye yükseldiğini dile getiren oduncu Abdulkerim Takdemir, zamların nedenini maliyetlerin artışına bağladı.

Halkın büyük çoğunluğunun odununu çoktan aldığını ifade eden Takdemir, "Odun fazla gelmiyor, depo şu anda boş, zaten Siirt halkının büyük çoğunluğu odununu aldı, çok az bir kısmı kaldı ve kalanlar da 1-2 ton alıyor veya almıyor. Satışlar 9'uncu ayda bitiyor. Şu anda yaş odunun fiyatı 850 TL, kuru odunun fiyatı ise 900 TL'dir. Bu sene odun biraz pahalı, fakir olanlar odunun neden pahalı olduğunu soruyor, odunu biz de yüksek fiyata alıyoruz." dedi.

"İşçi, nakliye ve yakıt maliyeti odunun fiyatını yükseltiyor"

İşçilik, nakliye ve yakıt fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak maliyetlerin de yükseldiğini ve bunun da odun fiyatlarına yansıdığına dikkat çeken Takdemir, maliyetlerin artışını şu şekilde açıkladı:

Geçen sene balta 50 TL'ye odunu kesiyordu bu sene 60 TL'ye kesiyor, motorcu da 50 TL'ye kesiyordu o da 60 TL'ye kesmeye başladı. Nakliyeciler 50 TL'ye götürüyorlardı, onlar da 70 TL'ye çıkardılar. Oduncular da 500-550 TL'ye götürüyorlardı, şu anda 600-650 TL'ye çıkardılar. Odun parçalama, sefer ve nakliyeyi eklediğinizde odunun maliyeti 800 TL'ye çıkıyor, bizler de kâr etmezsek satamayız.

"Bu durumdan şikâyet eden de var etmeyen de"

Şakir Takdemir

Odun fiyatlarının gerçekten çok pahalı olduğunu ifade eden Şakir Takdemir, odunun ton fiyatının 900 ile bin TL arasında değiştiğini söyledi.

Odun fiyatının yükselme sebebini odunun çok az gelişine ve kaçak odunun engellenmesine bağlayan Takdemir, "Babam 40 yıldır odunculuk yapıyor, biz de ona yardımcı oluyoruz. Odun fiyatının pahalı oluşundan şikâyet eden de var etmeyen de. Durumu olup alan da var alamayan da. Bazılarına odunu borca veriyoruz, kış bitiminde parasını ödüyor. Genel olarak odunun alıcısı fakirler olur. Odun, bize pahalı geliyor, 600-650 TL'ye alıyoruz. Nakliyeci, motor, baltacı ile birlikte maliyeti 810-820 TL'yi buluyor. Biz de 20 TL kâr etmezsek bu işi yapamayız." diye konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar