Casus yazılım Türkiye'de tespit edildi!

İşgal rejimine ait Candiru isimli şirketin geliştirdiği DevilsTongue (ŞeytanDili) isimli yazılımın Türkiye'deki bilgisayarlarda da tespit edildiği ortaya çıktı.

Ekleme: 04.10.2021 11:51:15 / Güncelleme: 04.10.2021 12:04:32 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Tel-Aviv merkezli Candiru isimli yazılım şirketinin geliştirdiği üst düzey casus yazılımın Rusya, Türkiye ve Filistin’deki bilgisayarlara bulaştığı tespit edildi. Daha önce de yine işgal rejimine ait bir firmanın binlerce kişiyi casus yazılımlarla takip ettiği ortaya çıkmıştı.

Takip etmek için kullanılabiliyor

Sibergüvenlik şirketi ESET’in hazırladığı raporda Candiru’nun geliştirdiği casus yazılıma DevilsTongue (ŞeytanDili) ismi verildiği aktarıldı. Bu yazılımın birçok kurum ve kuruluş tarafından kullanıldığının aktarıldığı raporda gazetecileri ve muhalifleri takip etmek için bu yazılımın geliştirildiği belirtildi. Avrupa ve İslam dünyasındaki birçok ülkede bu yazılımın tespit edildiğini aktaran ESET’in raporunda, “DevilsTongue, üçüncü partilere satıldı fakat bu yazılımı kullananlar insan hakları savunucuları, muhalifler, gazeteciler, aktivistler ve siyasetçileri takip etmek için kullanılabiliyor” ifadesi yer aldı.

Casus yazılım Türkiye'de tespit edildi

Raporda, “DevilsTongue isimli casus yazılım verilerimize göre, Arnavutluk, Rusya, Filistin, Türkiye ve diğer ülkelerde tespit edildi” denildi.

Casus yazılım mikrofonu açabiliyor!

Bilgisayarlara sahte linkler üzerinden bulaştığı tahmin edilen yazılımın arka planda kullanıcı fark etmeden şifreleri ve belgeleri çalmaya imkan tanıdığı aktarıldı.

Öte yandan yazılımın cihazlar üzerindeki mikrofon ve kameralara da erişebildiği ve bu sayede görüntü ve ses kaydı alarak gizli konuşmaları da ele geçirebildiği tahmin ediliyor.

UYGULAMA İNDİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Mümkün olduğu sürece sadece gerçekten ihtiyacımızın olduğu uygulamaları indirelim.

-İndirdiğimiz uygulamaların erişim izinlerini ayarlar > gizlilik konumundan muhakkak kontrol edelim.

-Olabildiğince uygulamaların mikrofon erişimlerini kapatalım ve mikrofon erişimine izin vermeyelim.

-Güvenilir olmayan bilmediğimiz hiçbir uygulamayı kesinlikle indirmeyelim.

-Bazı şirketler ve sosyal medya mecralarının kendi ayarlarında kişiselleştirmiş reklam ayarları mevcuttur. Bu ayar sayesinde bu mecralar sizi internetten takip eder ve davranışınıza göre size reklamlar çıkar. Bu kişiselleştirmiş reklam ayarlarını kapatabilirsiniz.

İlgili Haberler