Kılıçdaroğlu'ndan ''adaylık'' açıklaması

CHP lideri Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için ilkeler belirlendikten sonra cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun gündeme geleceğini söyledi

Ekleme: 04.10.2021 09:19:40 / Güncelleme: 04.10.2021 09:19:40 / Güncel
Destek için 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakı olarak bizim daha cumhurbaşkanlığı konusunda bir araya gelip konuşmuşluğumuz yok. Dolayısıyla kim cumhurbaşkanı adayı olacak, o konuda alınan bir karar da yok” dedi. 

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre, Abant'ta üç gün süren kampı son gününde, dün gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen ve sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

'BİR ARAYA GELİP KONUŞMADIK'

Millet İttifakı olarak bizim daha cumhurbaşkanlığı konusunda bir araya gelip konuşmuşluğumuz yok. Dolayısıyla kim cumhurbaşkanı adayı olacak, o konuda alınan bir karar da yok.

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi arzu eden, onun tekrar ve güçlendirilmiş haliyle hayata geçirilmesini isteyen aktörler yani siyasi partiler bu konuda çalışma yapıyorlar zaten. Şimdi raporlar hazırlandı. 100 sayfa, 200 sayfa, 300 sayfa... Vatandaşın önüne 300 sayfalık raporla çıkılmaz. Şöyle bir karar aldık, 1-1.5 sayfayı geçmeyecek şekilde ilkeleri belirleyelim. Birinci aşamamız şu; biz güçlendirilmiş parlamenter sistemi istiyoruz da neyi öngörüyoruz, kamuoyuna anlatılması lazım. Var olan sistem Türkiye'yi felakete götürdü. Biz demokrasiyi istiyoruz, parlamento güçlensin istiyoruz, millet iradesi üzerinde vesayet olmasın istiyoruz. Yürütme organının halka, parlamentoya hesap vermesini istiyoruz. Bu ilkeleri içeren 1-1.5 sayfalık metin istiyoruz. Ondan sonra cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu gündeme gelebilir ama şu aşamada hiçbirimizin gündeminde değil, bir tartışma da yok.

Ali mi olsun cumhurbaşkanı yok Veli olacak yok öbürü istifa edecek, yok öbürü şu olacak yok öyle bir şey. Sayın Akşener'in “Başbakan adayıyım” söylemi tabii hepimizce saygı duyulması gereken bir söylem. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi biz bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Dolayısıyla o sürecin sonucunda Sayın Akşener'in başbakanlık görevini üstlenmesi bizim açımızdan da son derece değerli olur. Ama dediğim gibi bunlar oturulup ittifak içinde tartışılmış konular değil. (Yakın bir zamanda görüşme söz konusu mu?) Bir sonraki pazartesi Temel Bey (Karamollaoğlu) ziyarete gelecek. Temel Bey ile medyanın karşısına çıkacağız. Sonuçta ilişkilerimiz iyi. DEVA Partisi'yle de Gelecek Partisi'yle de en azından bu demokratik parlamenter sistem konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Hepimiz bunu istiyoruz. İçini doldurmamız lazım. Halkın önüne çıkmamız açısından içini doldurmamız lazım.

'HDP İLE DE GÖRÜŞÜRÜZ'

Bütün siyasi partilerle görüşen tek partiyiz. Hepsiyle diyaloğumuz var. Kendi görüşlerimizi ifade ediyoruz. Demokrasiyi, medya özgürlüğünü, yargı bağımsızlığını aşağı yukarı bir demokraside olması gereken asgari normları savunuyoruz zaten. Dolayısıyla bu bağlamda biz HDP ile de zaman olursa ortam olursa yer olursa görüşürüz, görüşmeyiz diye bir kuralımız yok zaten.

HDP ittifak içinde zaten yer almayacağını kamuoyuna deklare etti. Kendilerinin demokrasiden yana tavır takınmaları özellikle Kürt sorununun çözümü konusunda parlamentonun yetkili olması, yetkili olarak görülmesi değerli şeyler aslında bunlar.