Tarihte Bugün: 3 Ekim

3 Ekim’de Türkiye'de ve dünyada neler yaşandı? Tarihte Bugün: 3 Ekim

Ekleme: 03.10.2021 07:00:07 / Güncelleme: 04.10.2021 09:14:34 / Tarihte Bugün
Destek için 

3 Ekim’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1922: Mudanya Mütarekesi başladı

Meclis Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında, Mudanya Mütarekesi başladı. Yapılan müzakereler sonucunda 11 Ekim’de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma aynı zamanda Lozan Barış Antlaşması’nın altyapısını oluşturmuş ve şartları çok ağır olan Mondros Antlaşması’nın ortadan kalktığının da ilanı anlamına gelmiştir.

1926: Sarayburnu’na heykel dikildi

Atatürk’ün ilk heykeli İstanbul Sarayburnu’na dikildi. Batının bir saplantısı olan ve ilkel toplumların putperestliğe çevirdiği heykelcilik geleneği, heykelciliğe zıt bir inanç üzere olan İslam Toplumu’na girmiş oluyordu. 

1932: Irak bağımsız bir devlet oldu

Irak bağımsız bir devlet oldu. Irak, dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Aşağı Mezopotamya bölgesinde kurulmuş bir devlettir. Uzun yıllar Birleşik Krallık’ın hâkim gücü altında idare edilmiştir. Birleşik Krallık’ın 1971’de Orta Doğu’dan tamamen çekilmesi ile, bu bölge üzerinde ABD başat güç olmaya başlamıştır. Yakın dönem Irak tarihi ABD tarafından şekillendirilmiştir. 

1967: Kuzey Vietnam barış görüşmelerini reddetti

Kuzey Vietnam, Amerika Birleşik Devletleri’nin barış görüşmeleri önerisini reddetti. Vietnam’da giriştiği vahşetle bataklığa giren ABD, bu bataklıktan çıkma yolu arıyordu. Vietnam yönetimi ise kişilikli bir politika izleyip, savaşı en azından psikolojik olarak kendi lehine çevirmeyi biliyordu. 

1997: Olağanüstü Hal uygulaması kaldırıldı

Batman, Bingöl ve Bitlis’te Olağanüstü Hal uygulaması kaldırıldı. Doğu ve Güneydoğu illerinde uzun süre uygulanan Olağanüstü Hal, kâğıt üzerinde kalksa da etkileri, çok sonralara kadar devam edecekti. 

2001: 30 bin Amerikan askeri Asya’nın güneybatısına konuşlandırıldı

30 bin Amerikan askeri Asya’nın güneybatısına konuşlandırıldı. 11 Eylül saldırılarını bahane eden ABD, tüm Ortadoğu’yu işgal etme projesini başlatmış ve kısa süre sonra Afganistan ve hemen ardından Irak işgal edilmişti. ABD artık uzun süre bu bölgede kalmaya hazırlanmakta ve giderek askeri yığınağını artırmaktadır. 

2008: Aktütün Karakolu’na saldırı

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Karakolu’na, PKK tarafından saldırı düzenlendi. 600 PKK’lının ağır silahlarla Şemdinli Aktütün Karakolu’na Kuzey Irak’tan ateş açmaları sonucu 2’si ağır olmak üzere 20 asker yaralanmış; 15 asker hayatını kaybetmiştir..

2013: Budist çeteler saldırdı; 5 Müslüman şehid oldu

Myanmar’da buldukları her fırsatta azınlık konumundaki Müslümanlara saldıran vahşi Budistler, Müslümanların yaşadığı bir köye saldırdı. Budist çetelerin saldırılarında 5 Müslüman şehid oldu.

2013: Göçmen faciası

İtalya’da Sicilya açıklarında Afrikalı göçmenleri taşıyan bir tekne Lampedusa Adası açıklarında yandıktan sonra battı. Feci kazada 309 kişi hayatını kaybetti, 140 göçmen kurtarıldı.

2014: İslam Yasa Tasarısı

Avusturya’da Dışişleri ve Entegrasyon Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı İslam Yasa Tasarısı tanıtıldı. Yasa Türkiye’nin Avusturya’ya imam gönderememesini öngörüyordu.  

2018:  Trump: Suudi Arabistan'ı biz koruyoruz!

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Kralı Salman'ı, ABD'nin askeri desteği olmadan "iki hafta" bile iktidarda kalamayacağı yönünde uyardığını söyledi. Trump, "Suudi Arabistanı biz koruyoruz. Kral Salman'ı severim. Ancak, Kral'a, 'sizi biz koruyoruz, eğer biz olmazsak orada iki hafta oturamazsınız, bizim ordumuz için ödeme yapmalısınız' dedim." dedi. ABD Başkanı Trump, göreve geldikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a gerçekleştirmiş ve Kral Selman'la birlikte yaklaşık 110 milyar dolar değerinde Amerikan yapımı silah satışına imza atmıştı. Bu anlaşma 'ABD tarihinde türünün en büyük silah anlaşmasını' olarak kayıtlara geçmişti. 

 

 

İlgili Haberler