Şanlıurfa, yöresel yemekleri ve kendine has lezzetleri ile Türkiye'nin en önemli gastronomi merkezlerinin başında geliyor.
Peygamberler Şehri olan Şanlıurfa'da "Halil İbrahim sofrası ve bereketi" ile öne çıkan lezzetlerin başında ise Tirit Çorbası geliyor.
Şanlıurfa'ya has Tirit Çorbası, gerek hazırlanması ve gerekse de sunumu ile Anadolu'da yapılan diğer Tirit yemeklerinden ayrılıyor. Tirit'in içerisine konulan safran bitkisi "antibiyotik" özelliği ile yemeğe hem lezzet hem de şifa katıyor.
Siverek'in Karacadağ Bölgesi'nde yetiştirilen 1 yaşını doldurmamış kuzu eti ile yapılan Tirit, sabah kahvaltısında ve özel günlerde sofraları süslüyor.
Yaklaşık 12 saat boyunca fırında odun ateşi ile pişirilen kuzu eti, kemik suyu, lavaş ekmeği ve sunumda ise sarımsaklı yoğurt, yeşil biber ve limon ile mideleri şenlendiriyor.
Tirit ustalarından Faruk Akbaş, Tirit yemeğini, özelliklerini ve yapılışını İLKHA'ya anlattı.
"Tirit, Şanlıurfalılar için vazgeçilmezdir"
Şanlıurfa Tiriti'nin yerini hiçbir Tirit'in tutamayacağını belirten Akbaş, "Türkiye'nin zengin yemek kültürüyle öne çıkan ve lezzetleriyle adından söz ettiren Şanlıurfa'nın yöresel lezzeti tirit; özellikle soğuk kış günlerinde kahvaltının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Tirit, Anadolu'nun birçok yöresinde farklı şekillerde yapılan ve çok sevilen etli bir çorba türüdür. Şanlıurfa Tiriti'nin yerini hiçbir Tirit tutmaz. Tirit, Şanlıurfa'mızda çok eski yıllardan beri sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yapılan düğünlerde misafirlere ikram edilen bir yemek türümüzdür. Tirit, Şanlıurfalılar için vazgeçilmezdir." şeklinde konuştu.
"Tirit, Karacadağ'da yüzlerce çeşit otla beslenen erkek kuzunun arka bacağındaki etle yapılır"
Tirit'te kullanılan etin önemine değinen Akbaş, "Tirit'in olmazsa olmazı ettir. Et deyince de normal bir et anlaşılmasın. Tirit'te kullanılan et; Şanlıurfa'nın Karacadağ Bölgesi'nde yüzlerce çeşit otla beslenmiş 1 yılını doldurmamış erkek kuzuların eti olması gerekir. Birde sadece 1 yaşını doldurmamışın kuzunun arka bacağından temin edilmiş etle Tirit yemeği yapılır." diye konuştu.
Faruk Akbaş
"Tirit nasıl hazırlanır"
Tirit'in hazırlanma aşamalarına değinen Akbaş, "Et, önce but kısmından bıçakla kesilerek, üzerindeki yağlar ile sinirler temizlenir ve küçük parçalara ayrılır. Hazırlanan etler, daha önceden hazırlanan tencerenin içerisine bırakılır. Sonra aynı kuzunun kemikleri ikiye ayrılarak tencere içerisine konur. Daha sonra tencerenin içerisine kaya tuzu ve bir miktar su ilave edilir. Tencere hazır haline geldikten sonra yaklaşık 12 saat boyunca fırın içerisinde odun ateşinde kendi deminde pişirilir. Tencere, 12 saat boyunca fırında piştikten sonra dağılma noktasına gelen etler küçük parçalara ayrılır. Daha sonra ise akşamdan hazırlanmış olan Urfa lavaş ekmeği, kare şeklinde dilimlenerek sunum yapılacak bakır tabağın altına dizilir. Sonra küçük parçalara ayrılımış etler üzerine dağıtılır ve et suyu üzerine eklenir. Son aşamada ise hazırlanan yemek; sarımsaklı yoğurt, biber ve limon ile servis edilir." (İLKHA)