Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 195 ülkeye ihracat yapıldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgeden tüm zamanların en yüksek aylık ihracatının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Ekleme: 01.10.2021 18:50:14 / Güncelleme: 02.10.2021 19:09:35 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), eylül ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi yeni bir rekora imza attı. Bölgeden bir önceki yılın eylül ayına göre ihracat yüzde 23 oranında artarak 1 milyar 99 milyon 879 bin dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı gerçekleştirildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep için yüzde 22’lik artış ile 927 milyon 947 bin dolarlık ihracat kayda alınırken, şehir tüm zamanların en yüksek aylık ihracatına imza attı.

Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz ve Gaziantep tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. İhracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum, bu gurur verici tablo için her birine şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

“Gaziantep bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 33 oranında artırdı”

2021 yılı ocak-eylül dönemi ihracat rakamlarını paylaşan Kileci, “2021 yılının ocak-eylül döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik artışla 8 milyar 442 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep’te 7 milyar 344 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 33 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

“Eylül ayında 94 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi”

Eylül ayında 94 firma ilk defa ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Kileci, “Bölgemiz, eylül ayı boyunca 2 bin 541 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 742 olarak hesaplandı. Bu rakamlarla ihracatçı sayısı bakımından bölgemiz için en yüksek eylül ayı Gaziantep için ise tüm zamanların en yüksek ayı olmuştur. Ayrıca 2021 eylül ayında 94 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. İhracata ilk adımını atan firmalarımıza başarılar diliyorum.” dedi.

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 37,5 payla ilk sırada yer aldığını bildirdi.

AB ülkelerinin yüzde 18,6 payla 2’inci ve Amerika ülkelerinin ise yüzde 14,7 payla3’üncü sırada yer aldığını bildiren Kileci, 2021’in ocak-eylül ayları arasında toplam 195 ülkeye ihracat yapıldığını ifade etti.

Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İran, İtalya, Almanya, Mısır ve Hollanda’nın bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu bildiren Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halılarının, ipliklerin, kumaşların, pastacılık ürünlerinin, plastiklerin ve mamullerinin, değirmencilik ürünlerinin, bitkisel yağların, demir, çelik mamullerinin, ağaç ve orman ürünlerinin yer aldığını belirtti.

Gaziantep’in 2021 ocak-eylül dönemindeki 7 milyar 344 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci ili olmayı sürdürdüğünü belirten Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 142,7’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat ve bakliyat, yağlı tohumlar ile mamulleri, halı, kimyevi maddeler, ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

Diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 135,1 milyon dolar, Mardin'in 88 milyon dolar, Malatya'nın 43,5 milyon dolar, Diyarbakır'ın 20,2 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 14,5 milyon dolar, Kilis'in 12,2 milyon dolar ve Adıyaman'ın 8,5 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

“10 milyar dolar hedefine koşarak ilerliyoruz”

 Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, eylül ayında Gaziantep’ten 927 milyon 947 bin dolar ihracatla aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi.

Salgın koşullarının etkisiyle uluslararası tedarik zincirinde yaşanan birçok soruna rağmen Gaziantepli sanayicilerin büyük bir kararlılıkla yaptıkları ihracatla Türkiye’ye döviz girdisi sağlamayı sürdürdüğünü belirten Ünverdi, aylık ihracatta 1 milyon dolar rakamına da çok yaklaşıldığının altını çizdi.

Özveriyle çalışan sanayicileri, ihracatçıları, çalışanları ve emeği olan herkesi yürekten kutladığını ifade eden Ünverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarını da değerlendirdi.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Gaziantep’ten 760 milyon 694 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Ünverdi, bu yılın eylül ayında ise yüzde 22 oranında artışla 927 milyon 947 bin dolar ihracata ulaşıldığını belirtti.

 Hem aylık hem de dönem bazında Gaziantep’in en fazla ihracat yapan iller arasında 5’inci sırada yer aldığını dile getiren Ünverdi, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yılın ocak-eylül döneminde Gaziantep’ten 5 milyar 539 milyon 432 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yılın aynı döneminde ise yüzde 32,6 oranında artışla 7 milyar 344 milyon 534 bin dolar ihracat yapma başarısı gösterdik. Gaziantep her platformda başarılarıyla gıpta ile bakılan bir şehir ve omuz omuza vererek bu rakamları yenilikçi üretimlerle daha da artırarak yolumuza devam edeceğiz. 6 ekimde düzenleyeceğimiz ‘Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’ ile de firmalarımızın başarılarını taçlandıracağız. Ülkemize değer katan, istihdam oluşturan, taş üstüne taş koyan tüm firmalarımızı yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” (İLKHA)