HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından 2 yıl önce Diyarbakır'da başlatılan Uluslararası Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumu'nun 3'üncüsü bu yıl Covid-19 salgını sebebiyle çevrimiçi olarak düzenlenecek.
İslam âleminden çok sayıda âlim ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan sempozyumda, Selahaddin-i Eyyubi'nin Kudüs'ü nasıl fethettiği, İslam âlemini nasıl bir araya getirdiği, bundan sonraki süreçte Kudüs ve Mescid-i Aksa için nelere yapılabileceği gibi konular ele alınacak.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun da bir konuşma yapacağı sempozyuma, Hamas liderlerinden Halid Meş’al, Filistin İslam-i Cihad hareketi lideri Ziyad en Nahale, Ali Karadaği, İrandan Mevlana Abdulhamit, Muhtar eş-Şankıti, Dışardaki Filistinli Âlimler Birliği Başkanı Dr. Nevaf Tekruri, Selahaddin-i Eyyubi ve Kudüs üzerine araştırmalar yapıp kitap yazan Dr. Abdülkadir Turan, Hamas Asya ve Afrika kıtasından birçok akademisyen ve âlim katılacak.
"Selahaddin Eyyubi'nin ümmeti birleştirmedeki rolü" başlığıyla düzenlenecek olan konferans ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan HÜDA PAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, Selahaddin-i Eyyubi'nin Kudüs'ü Haçlılardan kurtararak fethettiği 2 Ekim (1187) münasebetiyle 2 yıl önce ilk defa Diyarbakır'da sempozyum düzenlediklerini ifade etti.
"Bu yıl 3'üncü kez sempozyum düzenleyeceğiz"
Eşin, "O zaman salgın henüz ortaya çıkmamıştı. Bu sempozyumu düzenlemekteki amacımız Kudüs'ün Müslümanların gündeminde kalması, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşuna bir katkı sağlamaktır. Geçen yıl salgın sebebiyle düzenlediğimiz 2'inci sempozyumu çevrimiçi olarak gerçekleştirdik. Gelinen süreçte salgının devam etmesi sebebiyle sempozyumun 3'üncüsünü de 2 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te çevrimiçi olarak gerçekleştireceğiz." dedi.
"Amacımız Selahaddin-i Eyyubi'nin anlayış ve stratejisini günümüze taşımaktır"
Selahaddin-i Eyyubi'nin yaşadığı dönem araştırıldığında o dönem ile bugünün siyasi konjonktürel şartlarının neredeyse aynı olduğunu hatırlatan Eşin, "O dönemde de Müslümanların birliği dağılmış, haçlılar İslam coğrafyasında 5 krallık kurmuştu. Bunlardan birisi Kudüs krallığıydı. Avrupa'nın birçok yerinden yüzbinlerce haçlı savaşçısı İslam coğrafyasına akın etmişti. Günümüzde olduğu gibi maalesef bazı İslam ülkelerinin yöneticileri haçlılarla işbirliği yaparak İslam coğrafyasının işgal edilmesine yardımcı olmuşlardı. Selahaddin Eyyubi böyle bir ortamda çıkarak Kudüs'ü haçlıların elinden kurtararak Kudüs merkezli bir İslam birliğini kuruyor. Bu birikim ve tecrübenin günümüze taşınması gerekir. Bu programları düzenlememizin amacı da Selahaddin-i Eyyubi'nin o gün yaptıkları, sürdürdüğü strateji araştırılarak İslam birliğinin nasıl tesis edilebileceği anlayışını oturtmaktır." diye konuştu.
Bu seneki tema "Selahaddin Eyyubi'nin ümmeti birleştirmedeki rolü" olacak
Bu sene düzenlenecek olan sempozyuma Türkiye'nin yanı sıra Filistin ve dünyanın birçok ülkesinden âlim, kanaat önderi ve akademisyenin katılacağını belirten Eşin, "Direnişin merkezi olan Gazze'den Hamas'ın liderlerinden Halid Meşal, İslami Cihad lideri Ziyad en Nahale, Afrika, Asya ve İslam coğrafyasının birçok bölgesinden katılımlar olacak. Bu seneki temamız 'Selahaddin Eyyubi'nin ümmeti birleştirmedeki rolü' olacak. Program 2 bölüm olacak. İlk bölümde açılış konuşmaları, ikinci bölümde sunumlar olacak. Sunumu Filistin akademisyen Muhtar eş-Şankıti, Âlimler Birliği Başkanı Dr. Nevvaf Tekruri, Afrikalı Alimler Birliği Başkanı Said Burhan ve Dr. Abdulkadir Turan olacak." şeklinde konuştu.
"Bu seneki programımızı Selahaddin-i Eyyubi Enstitüsü düzenleyecek"
Düzenledikleri ilk 2 sempozyumun HÜDA PAR tarafından tertiplendiğini ancak 3'üncü programın Selahaddin Eyyubi Enstitüsü tarafından organize edileceğini ve bu programla Enstitü'nün kuruluşunun da ilan edileceğini belirten Eşin, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Gerek kardeşlerimizle yaptığımız istişare gerekse de programda çıkan kanaat ile birlikte Selahaddin Eyyubi'nin sadece yılda bir kez anılmasının yeterli olmadığı yönündeydi. Öyle ki batı dünyası Selahaddin Eyyubi üzerine çok derin araştırmalar yaparak onun başarısının sırrını arıyorlar. Bu araştırma ekiplerinin içerisinde güvenlik uzmanları, sosyal bilimciler, siyasetçiler, akademisyenler var. Siyonistler, haçlıların başına gelen akıbetin kendi başlarına gelmesinden korkuyorlar. Onun için Selahaddin Eyyubi ile ilgili derin araştırmalar yapıyorlar. 13 araştırma merkezinin bu manada çalışma yaptığı biliniyor. Üzücü olan bir durum var ki sadece Selahaddin Eyyubi ile ilgili araştırma yapan tek bir kuruluş dahi yok. İnşallah bu seneki programımızı Selahaddin Eyyubi Enstitüsü düzenleyecek. Bu program ile birlikte enstitünün de kuruluşunu açıklamış olacağız. İnşallah sadece Kudüs'ün özgürlüğüne kavuştuğu 2 Ekim tarihinde değil farklı zamanlarda da enstitü çatısı altında programlar icra edeceğiz." (İLKHA)