Malatya'da yapılacak “4007 TUBİTAK Bilim Şenliği” için program düzenlendi

TUBİTAK Bilim Şenliğinde konuşan Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, bölgede yarışmalarda en çok proje sunan ve en çok derece alan illerden biri olduklarını ve bunun Türkiye ortalamasını arttırmak istediklerini söyledi.

Ekleme: 29.09.2021 16:50:12 / Güncelleme: 29.09.2021 16:50:12 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Battalgazi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Eski Malatya’da bulunan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında 29 Eylül 2 Ekim tarihleri arasında yapıalcak “4007 TUBİTAK Bilim Şenliği” için program düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, ilçe protokolü okul idarecileri, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla yapılan kortej yürüyüşünün ardından konuşmalara geçildi.

Önemli bir gün için bir arada bulunduklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, “Bugün bilimle ilgili TUBİTAK şenliğini düzenliyoruz. Battalgazi, Yeşilyurt ve Akçadağ ilçelerimiz Bilim Şenliği için TUBİTAK’a başvuru da bulunmuştu. Battalgazi ile Yeşilyurt ilçelerimizin projeleri kabul edildi, Akçadağ ilçemizin projesi kabul edilmedi. Battalgazi ve Yeşilyurt’ta iki tane Bilim Şenliği yapacağız. Bu tür projeler, çocukların bilimle ilgili çeşitli buluşlarla ilgili farkındalıklarını artırmaya yöneliktir. TUBİTAK bu tür projelere 80 bin civarında bir hibe desteği veriyor. TUBİTAK’ın verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.

“TUBİTAK yarışmalarında en çok proje sunan ve bu anlamda en çok derece alan illerden biriyiz”

Kanbay, “Biz bölgede, TUBİTAK yarışmalarında en çok proje sunan ve bu anlamda en çok derece alan illerden biriyiz. Tabi bunun Türkiye ortalamasını arttırmak istiyoruz. Biz hem proje sayısını arttırmak hem de aynı zamanda Türkiye birinciliklerini elde etmek istiyoruz. Bu nedenle de bir Avrupa Birliği projemiz kapsamında TUBİTAK ve TEKNOFEST’eki eğitmenlerimizi eğitip biraz daha nitelikli projelerle Malatya’yı ayağa kaldırmak istiyoruz.” diye belirtti.

“Önemli olan öğrencileri doğru yönlendirebilmek ve kendilerine rehberlik yapabilmek”

Malatya’nın zengin bir kültüre sahip olduğunu çocuklarda bulunan cevherlerin işlenmesi gerektiğine vurgu yapan Kanbay, şöyle devam etti:

“Önemli olan öğrencileri doğru yönlendirebilmek ve kendilerine rehberlik yapabilmek. Biz göreve başladığımızdan bu yana bunu yapmaya çalışıyoruz. Öğrencileri doğru yönlendirmek ve bu anlamda rehber öğretmenlerimizi doğru anlamda çalıştırmak için çaba sarf ediyoruz. Tabi buda TEKNOFEST’e hem TUBİTAK başarıya dönüşüyor. İnanmaz bir ilerleme var. Tabi TUBİTAK konusunda Malatya oldukça iyi bir geçmişi var. Ama TEKNOFEST Malatya’da yeni başlayan bir şey. Bir kültüre dönüştürebilmesi için olabildiğince çaba sarf etmemiz gerekiyor.”

Bilim şenliğinin Battalgazi’ye hayırlı olması temennisinde bulunan Kaymakam Abdül Kadir Duran, “İnşallah bu çocuklarımız birer icatlar çıkartırlar ve inşallah gelecek nesillerimiz ve Türkiye Cumhuriyeti devleti yeni icatlara kavuşur.” dedi.

“Bilim ve teknolojinin hızla değiştiği bir dünyada çocuklarımızı yarının teknolojisine hazırlanmalıyız”

Bilim şenliklerinin bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılması, genç beyinlere bilimin önemi ve birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerine katkı sağladığına dikkat çeken Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kaçmaz, “Bu tür etkinlikler hayal gücüyle yaratıcılığın birleşimidir. Eğitim kurumlarının amacı da bu yaratıcılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktır. Bilim ve teknolojinin hızla değiştiği bir dünyada çocuklarımızı yarının teknolojisine hazırlanmalıyız. Yıllar sonra çocuklarımızın ‘bizi neye hazırladınız’ sorusuna daha doğru cevap bulabilmemiz için dünün birikiminden ilham alıp bugünün şartlarını kullanarak yarının vizyonuna uygun çalışmalar yapmak zorundayız. Battalgazi bilim şenliğinde okul öncesi ilkokul, ortaokul lise ve lisans düzeyi öğrencilerin yanında, tüm bölge halkının bilim faaliyetlerini olan ilgisini ve hedef kitlenin eğitime sağladığı desteğin artırılması amaçlanmaktadır.” diye kaydetti.

Etkinliğin Battalgazi’de yapılmasının kendilerini memnun ettiğini belirten Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Gerçekten çok güzel bir başlangıç oldu İnşallah bu başlangıç bir ilk olmaz, akabinde devam eder. Biz bugüne kadar özellikle bizim dönemde eğitimin genelde teorik olarak yapardık. Pratik olarak da eğitime çok fazla yansımadığı bir dönemi yaşadık. Deneyleri kitaplardan okuduk Hayal ile gerçekleştirmeye çalıştık.  32 ayrı branşta farklı alanda burada 16 okuldaki öğrencilerimizin katılımlarıyla katkılarıyla değişik deneyler teoriler hayaller patriğe dönüşmüş olacak. Biz geleceğimizi gençlerimize göre dizayn edeceğiz. Gençlerimize göre de geleceğimizi dizayn etmiş olacağız. Türkiye olarak şu an çok güzel bir ivmeyi yakalamış olduk.” dedi.

Konuşmaların ardından çocuklarla birlikte balonlar havaya bırakılarak kurdele kesimine geçildi. Kurdele kesiminin ardından sergilenen projeler gezildi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler