Afganistan'da uyuşturucu ticaretine darbe!

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi ve Afganistan İslam Emirliği’ni ilan etmesinin ardından uyuşturucu ticareti de ağır darbe aldı.

Ekleme: 29.09.2021 14:34:03 / Güncelleme: 29.09.2021 15:01:00 / Dünya
Destek için 

Haber Merkezi

Afganistan İslam Emirliği, uyuşturucu ticaretine ve afyon ekimine izin verilmeyeceğini ifade etmişti. Yasağın ve sıkı denetimlerin ardından uyuşturucu ticareti ağır darbe aldı. 

ABD uyuşturucu merkezi haline getirmişti

İşgalci ABD’nin Afganistan işgalinin ardından uyuşturucu üretim merkezi haline getirdiği ülke, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle tam tersine döndü. İşgal sırasında Afganistan’da üretilen uyuşturucu hammaddeleri İran ve Pakistan'da eroin haline getirilerek Avrupa ve tüm dünyada dolaşıma sokuluyordu.

Eroin hammaddesi 3 katına çıktı

AFP'nin aktardığına göre Taliban’ın Afganistan İslam Emirliği’ni ilan ettiği ağustos ayı öncesinde kilosu 30 Euro’dan alıcı bulan eroinin ham maddesi, 90 Euro’dan el değiştiriyor. Satıcılar bu yükselişe neden olarak ülkede yeniden kontrolü ele geçiren Taliban'ın sıkı denetimlerini ve verdiği mesajlarını gösterdi.

Taliban yetkilisi Doğruhaber’e açıklamıştı

17 Ağustos'ta konuşan Taliban sözcüsü, ülkesinin artık uyuşturucu üretmeyeceğini, bununla birlikte mağdur afyon üreticilerine destek için ülkenin "uluslararası yardıma ihtiyaç" duyduğunu ifade etmişti. Doğruhaber’e konuşan Taliban Kültür Komisyonu Abdulkahhar Balki, Batılı ülkelerden haşhaş ekimini ve uyuşturucu ticaretini yasakladıkları için baskı görebileceklerini belirtmişti. Balki, “Haşhaş ekimi ve uyuşturucu ticaretine yönelik sıfır tolerans politikamız net bir şekilde iletildi ve yoksul çiftçilere alternatif geçim kaynakları sağlama konusunda dünya ülkelerini bizimle işbirliği yapmaya çağırdık.” açıklaması yapmıştı.

Daha önce de yasaklanmıştı

Afganistan İslam Emirliği’nin haşhaş tarlalarının yasaklanacağı yönündeki ifadeleri afyon üretim bölgesinde hızla yayıldı. 2000'de ilk Taliban yönetimi afyonu haram olduğunu belirterek yasaklamıştı. Bu durum, üretimin düşmesine de neden olmuştu. Birleşmiş Milletler'e göre 2020'de ülkede 6 bin 300 ton haşhaş üretildi.