ABD'nin Teksas eyaletinde parka gidip oynadıktan sonra rahatsızlanan çocuk 5 Eylül’de hastaneye kaldırıldı. 11 Eylül’de hayatını kaybeden çocuğun ölümünün ardından Arlington’daki tüm benzer oyun parkları yıl sonuna kadar kapatıldı. Adı açıklanmayan çocuğun ağustos sonu ve eylül başında parkı üç kez ziyaret ettiği bilgisi paylaşıldı.
ABD’deki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) de amipin parktaki varlığını ve çocuğun ölümüne sebep olduğunu doğruladı. CDC’nin açıklamasına göre Don Misenhimer dahil bazı parklardaki görevlilerin su kalitesinin kontrol edilmesi için gereken günlük testleri yapmadığı veya sonucunu kayda geçirmediği belirtildi.
Beyin yiyen amip nedir?
‘Naegleria fowleri’ denilen beyin yiyen amipin Kist, Trofozoit, Kamçılı amop formu olmak üzere 3 farklı şekli görülür.
Çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu ve durgun sularda yıkanan insanlarda çoğunlukla nasal bazen oral yol ile (ağızdan) bulaşır ve buralarda amip haline dönüşür.
Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri (nervus olfactorius) yolu ile beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve beyine yerleşirler. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları belirtileri görülür. Kısa sürede şuur bulanıklığı ve koma ile ölüm meydana gelir.
Nasıl bulaşır?
Beyin yiyen amip bulaşmasının tek yolu kirli suyun burnunuzdan içeri girmesidir. Çok nadir olarak yeterince klorlanmamış yüzme havuzlarına başın daldırılması veya amip ile kirlenmiş çeşme suyu ile burnun temizlenmesi ile bulaşma olabilir.
Türkiye'de görülür mü?
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan beyin yiyen amipin sebep olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğünü açıklamıştı. Uzmanlar tatlı su kaynaklarına dikkat çekerek, temizliğinden emin olmadığınız tatlı sularda yüzmeyin, temiz kaynaktan gelmeyen suyla yüzünüzü yıkamayın uyarısında bulunuyor.