Sosyal Güvenlik yapılandırmasında, primini kendisi ödeyen, işveren ve 30 Nisan 2021 tarihinden önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır.
Yapılandırma kapsamındaki alacakların gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Değişim Oranı ile güncellenecek. Peşin ödemelerde, hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50’si silinecek.
Yapılandırmadan yararlanmak için 30 Eylül tarihine kadar başvuruda bulunmak ve ilk taksiti en son 30 Kasım 2021 tarihine kadar ödemek gerekmektedir. Borçlar ikişer aylık dönemlerde; 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeyebilecekler. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. Aksi halde yapılandırma iptal edilir.
2021/Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek ve bu kapsamdakiler kanunun yayımı tarihinden itibaren de 60 gün ve daha fazla süreye ilişkin prim borçları olmaması halinde 31 Aralık 2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 30 Kasım 2021’e kadar gelir testine başvurması halinde, GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenecektir. Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3’den az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.
"Vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarına ilişkin yapılandırmaya gidilmiştir"
Ünlü yapmış olduğu yazılı açıklamada, "Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun' Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu Kanunla vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarına ilişkin yapılandırmaya gidilmiştir. Vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının yapılandırılmasına başlanmıştır. 30 Nisan 2021’den önceki (bu tarih dahil) döneme ait Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları yapılandırmaya devam ediyoruz." dedi.
Vatandaşların 30 Eylül tarihini beklemeden bir an önce müracaatlarını yapmalarını rica eden Ünlü, "E-Devlet ve E-Sigorta üzerinden başvuru yapma ve sonuçlandırma imkanı bulunduğu gibi şahsen ve posta yoluyla da müracaatlar kabul edilmektedir. Vatandaşlarımızın Son başvuru günü olan 30 Eylül tarihini beklemeden bir an önce müracaatlarını yapmalarını önemle rica ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)