Rusya İdlib’e Yönelik Saldırılarını Neden Artırdı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yarın gerçekleştirilecek olan zirvenin en önemli gündem maddesi Suriye olacak.

Ekleme: 28.09.2021 13:30:09 / Güncelleme: 28.09.2021 13:48:28 / Güncel
Destek için 

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’yi hedef alan ve Rusya ile ikinci s-400 pazarlığının sinyalini veren açıklaması, ABD ve NATO’nun baskısının azaltılmasını hedefleyen Kabil Havalimanı girişiminden sonra yeni bir sürece işaret ediyor. Türkiye, Suriye’de YPG/PKK’ye yönelik yardımı sürdüren ve Türkiye’yi Afganistan konusunda da göç merkezi yapmak isteyen ABD’ye karşı Rusya ile özellikle Suriye konusunda yakınlaşmak istiyor. Üstelik Rusya’nın Türkiye destekli muhaliflere yönelik saldırılarını arttırdığı ve ‘yabancı güçler çekilmeli’ diyerek Türkiye’yi hedef aldığı bir süreçte…

Türkiye’nin Rusya hamlesi sadece ABD ile ilgili değil… Rusya, Suriye rejimini bölgede yeniden legalleştirmek için girişimlerde bulunuyor. 10 yıllık savaş sürecinden sonra Baas rejimi, Arap ülkeleriyle ‘normalleşme’ adımları attı, Ürdün-Suriye sınırını yeniden açıyor. Üstelik Rusya, Türkiye’yi göz ardı ederek Siyonist rejim ve ABD’ye, Suriye zirvesi teklifinde bulundu. Türkiye, Suriye’de önemli bir aktörken şimdi dışlanmak istemiyor. Bunu önlemek için Türkiye de Baas rejimi ile normalleşmeyi mi seçecek?


Türkiye ile Suriye’nin istihbarat şeflerinin Bağdat’ta bir görüşme gerçekleştirecekleri iddia edilmişti. Suriye rejimi Türkiye’ye karşı göz yumduğu YPG/PKK ile daha önce defalarca karşı karşıya geldi. Suriye’de rejimin etkinlik alanları genişledikçe YPG/PKK’ye karşı olan rahatsızlık artıyor. Daha önce Rusya’nın araya girerek durdurduğu çatışmalar Türkiye ile Suriye arasında yakınlaşma sebebi olabilir mi?

Rusya Acele Ediyor!

Rusya, daha önce gerginliği azaltma bölgesi ilan edilen ancak ateşkesin sahada karşılık bulmadığı İdlib’e yönelik saldırılarını son zamanlarda arttırdı. Peki neden?


2015 yılında Suriye iç savaşına müdahil olarak rejimin düşmesini engelleyen Rusya, NATO’nun Ukrayna’da askeri altyapısını arttırma girişimleri ve Afganistan’daki Taliban hakimiyeti sonrası alarma geçti. Ukrayna, son olarak NATO’ya Rusya’ya karşı Karadeniz’deki askeri varlığını arttırma çağrısında bulunmuş ve destek vereceğini açıklamıştı. ABD ve NATO’nun son hamleleri, Ukrayna’nın NATO süreci Rusya’yı endişelendiriyor. Diğer yandan Rusya, ABD’nin ‘radikal’ unsurları Orta Asya’ya yönlendirdiğini, ‘göçmen’ kılığında birçok savaşçının Orta Asya ülkelerine yerleştirildiğini düşünüyor. Birçok cephede hareket etmek istemeyen Rusya bu doğrultuda Suriye krizini biran önce sona erdirmek istiyor. Bu yüzden de İdlib’te örgütlenen gruplara karşı saldırılarını yoğunlaştırdı.

İlgili Haberler