Gaziantep’te “Halı Tasarım Yarışması”nın ödülleri sahiplerini buldu

Gaziantep’te “7’inci Makine Halısı Tasarım Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri düzenlenen verildi.

Ekleme: 27.09.2021 15:09:46 / Güncelleme: 27.09.2021 15:34:48 / Kültür & Sanat / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halı Tasarım Derneği işbirliğinde tasarım günleri etkinlikleri kapsamında bu yıl ikinci kez düzenlenen yarışmanın ödül töreni gerçekleştirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) hizmet binasında düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, yarışmaya katılan tasarımcıları kutladı.

“Mevcudu korumak için hepimize görev düşüyor”

Gaziantep’in rutinin dışına çıkarak büyük bir başarı elde ettiğini belirten Gül, “Gaziantepli müteşebbis diğer Anadolu şehirlerinden farklı olarak çantasına ürettiği malı koyarak binlerce kilometre uzaklarda açık hesap mal bırakarak, riskten korkmayarak bu ihracatı gerçekleştirdi. Üretimde yine aynı fedakârlıkları yaptı. Demek ki bu aşamadan sonra hem mevcudu korumak için hem de ilave işlere ihtiyaç var, bir adım ileriye gitmek için rutinin dışına çıkmak gerekiyor. Rutinin dışına kim çıkacak? İl valisi olarak biz çıkacağız, eğitimdeki paydaşlarımız, yerel yönetimler, üçüncü ve dördüncü kuşak sanayicilerimiz çıkacak. Mevcudu korumak için hepimize görev düşüyor. İşte bu tasarım yarışması aslında bir anlamda mevcudu korumak, rekabet üstünlüğümüzü muhafaza etmek için halıcılarımızla birlikte hocalarımızın desteklediği tasarımcılarımızın desteklediği ortaya bir iş çıkacak. Tasarım çok önemli. Tasarımın kendisi kadar personelin yetişmesi de önemli. Bunun için meslek liselerimize, meslek yüksekokullarımıza ve üniversitelerimizde gerekli desteği veriyoruz. Yarışmaya katılan bütün tasarımcılarımızı ve destek veren hocalarımızı kutluyorum.” dedi.

“Her alanda yüksek teknolojiye geçmemiz gerekiyor”

Tasarımcıları kutlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de üretim ve ihracatın önemine değinerek, “Yaşadığımız coğrafyada çok çalışıp çok direnen çok gayret gösterenler iş yapabilir. Çünkü bu coğrafyada güçlü olmak zorundayız. Bu coğrafyada ekmeği taştan çıkarmak zorundayız. Bu coğrafyada bizim her noktada iş birliği ve güç birliği yapmamız gerekiyor. Sanayide yüksek teknolojiye geçmemiz lazım. Halıcılarımız dokuyor, Almanya’ya, Belçika’ya makine parası gönderiyor. Alnının terini sıyırıyor, elde ettiği kârı Avrupa’ya gönderiyor. O halde bizler ne yapacağız? Derhal yüksek teknolojiye geçmemiz gerekiyor. O yüzden biz bir model fabrika kuralım, verimliliği arttıralım, dijitalleşelim, yazılım ve donanımımızı çoğaltalım.” ifadelerini kullandı.

 “Gaziantep halının başkentidir”

Üniversite sanayi iş birliğini önemsediklerini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Recep Yumrutaş, “Halı denince aklımıza Gaziantep geliyor. Çünkü Gaziantep halının ve halıcılığın başkentidir. Çünkü Gaziantep ihracatta Türkiye’nin beşinci sırasında yer alıyor. Bu ihracatın önemli bölümünü halı sektörü oluşturuyor. Bu yüzden halı sektörü Gaziantep için hayati bir öneme sahip. Böyle bir etkinliğin Gaziantep’te düzenlenmesinin oldukça anlamlı ve faydalı buluyoruz. Bizlerde Gaziantep Üniversitesi olarak sanayi üniversite iş birliğini önemsiyoruz. Böyle bir etkinlikte de sanayicilerimizle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz. Yarışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Halı sektörü yurt dışı pazar sorunları için destek bekliyor”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, halı sektörünün önemine değindi.

Halı sektörünün Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladığını ifade eden Kaplan, sektörün son dönemlerde karşılaştığı önemli sıkıntılara vurgu yaparak ilgili bakanlıklardan destek beklediklerini dile getirdi.

Kasım ayında ABD tarafından uygulamaya konulacak olan yüzde 25’lik gümrük vergisinin sektörü çok olumsuz etkileyeceğini belirten Kaplan, “Bu konuda hükümetimizin ABD’li yetkililerle gerekli görüşmeleri yaparak söz konusu vergilerin uygulanmasından vazgeçilmesi yönünde talebimizin masaya yatırılmasını istiyoruz. İki ülke arasındaki görüşmelerle çözüme kavuşacağına inandığımız bu sorunların en kısa zamanda sektörümüzün önünü açacağına inanıyorum. Yarışmaya katılan eser sahiplerini kutluyorum, bu tür yarışmalar sanayiciyle tasarımcıları bir araya getiren ve sektöre yeni vizyonlar kazandıran yarışmalardır. Tasarım elbette sektörümüz için önemli bir unsur olup üreticinin ürünlerini daha fazla satabilmesi tasarımına ve ürün çeşitliliğine bağlıdır. Bu yarışmaya emeği geçenleri kutluyorum.” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Ahmet Kaplan, Gaziantep’in ve Türkiye’nin adını dünyaya duyuran ve ciddi bir marka ürün haline gelen halıların 2020 yılında 173 ülkeye ihraç edildiğini ifade etti.

“2020 yılında tam 173 ülkeye halı ihraç edilmiştir”

Sektöre genç yetenekleri kazandırmak istediklerini belirten Kaplan, “Hepinizin bildiği gibi son yıllarda yapılan önemli yatırımlar ile Gaziantep başta olmak üzere bölgemiz, makine halısı üretimi ve ticaretinde dünyanın önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğimiz, 2020 yılında kaydedilen 2,6 milyar dolarlık Türkiye halı ihracatının 1,8 milyar dolarını tek başına gerçekleştirmiştir. Birliğimizin Türkiye geneli halı ihracatındaki payı yüzde 70 olurken halı sektörünün bölgemizden yapılan tüm ihracat içindeki payı ise yüzde 20 olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında pandeminin de etkisiyle sektörlerde bir düşüş gözlenirken halı sektörü yılı artışla kapatan 6 sektörden biri olmuştur. Sağladığı 50 bine yakın istihdam ile Gaziantep’in lokomotif sektörü olan Halı, bölgesel kalkınmanın anahtarlarından biri haline gelmiştir. Gaziantep’in ve ülkemizin adını dünyaya duyuran ve ciddi bir marka ürün haline gelen halılarımız 2020 yılında tam 173 ülkeye ihraç edilmiştir.” şeklinde konuştu.

“Fiyat odaklı değil ama amaç odaklı ürünler üretmeliyiz”

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, halının Gaziantep ve Türkiye için önemli bir ürün olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Gaziantep için önemli bir ürün olan halıyla ilgili her türlü faaliyeti desteklediklerini ifade eden Kaplan, “Bu tür yarışmalarda kesinlikle sektörlere fayda sağlayacak faaliyetlerdir. Bizim üretimdeki tek amacımızın çok daha katma değerli, inovatif, çevreci ve fiyat odaklı değil ama amaç odaklı ürünler üretip bunu nasıl ortaya çıkarırız bunun mücadelesini vermeliyiz. Onun için bu tür yarışmalar çok önem arz ediyor.” diyerek yarışmaya katılan tasarımcıları kutladı.

Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi.

Bu yıl 211 eserin müracaat ettiği yarışmada ilk jüri elemesinde ilk 20’ye girenler belirlenmiş ve Gaziantepli halıcılar tarafından dokunmuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler