İnternetten alınan ilaç sahte çıkabilir

Vatandaşları sahte ilaç konusunda uyaran Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan “Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabiliyor. İlaçlar eczanelerden alınmalı, çünkü eczanelerde sahte ilaç bulunmaz” dedi.

Ekleme: 25.09.2021 21:00:01 / Güncelleme: 25.09.2021 21:00:01 / Güncel
Destek için 

EDA SANĞU

İstanbul’da toplam piyasa değeri 7,5 milyon lirayı geçen sahte ilacın ele geçirilmesinin ardından yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan vatandaşlara ilaçları eczaneden alma çağrısında bulundu.

Saydan, yakalanan sahte ürünlerin içinde Kovid tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra yağ yakıcı, zayıflatıcı, kilo aldırıcı ve hormon geliştirmeye yarayan 445 bin 195 adet ilaç bulunduğu bilgisini vererek, “Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeliler” uyarısında bulundu. Saydan, şunları aktardı:

“Toplum olarak pandemi sürecini hasarsız biçimde atlatmaya çalıştığımız şu günlerde dahi sadece para kazanma amacı güden ve ehil olmayan kişi veya kişiler insan sağlığını hiçe sayıyorlar. İlaç ehil olmayan yerlerden ya da kişilerden alınmamalı. Bu konunun uzmanı olan eczacı danışmanlığında eczanelerden alınmalı. Çünkü eczanelerimizde sahte ilaç bulunmaz. Sahte ilaç pazarının yüksek kar getirmesi ve tüketicinin bu ürünlerin orijinal olduğuna inandırılmaları, sahte ürün ticareti yapanlar için ortamı daha cazip hale getiriyor.”

Ele geçen ilaçların merdiven altında üretildiğini belirten Saydan, “İnternet ve benzeri platformlarda özendirici reklamları yapılarak bu ürünler halka sunuluyor. Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Ülkemizde sahte ilaçların başında zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar başı çekiyor” dedi.

Saydan “Eczane dışında ilaç satışına izin verilmemeli ve bu konuda ağır yaptırımlar uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

KAREKODUNDAN KONTROL EDİN

Eczanelerde satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığınca oluşturulan bir İlaç Takip Sistemi üzerinden
kontrol ve takip ediliyor. Vatandaşlar ise her bir ilacın üzerinde bulunan T.C. kimlik numarası
türü karekod sayesinde yine Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İlaç Takip Sistemi (İTSB) uygulamasını akıllı cep telefonlarına indirerek, satın aldıkları ilaçların sahte olup olmadığını kolayca kontrol edebilir. İTS Mobil sayesinde ilacın sisteme kayıtlı olup olmadığını ya da hakkında geri çekme kararı olup olmadığını görebilir, fiyatını doğrulayabilir, ayrıca son kullanma tarihinin geçip geçmediği bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Kayıtlı olmayan ilaçları da uygulama yoluyla bildirebilirsiniz.