Ecrimisil Nedir, Ecrimisil Davası Nasıl Açılır ? 

İlandır...

Ekleme: 23.09.2021 11:10:23 / Güncelleme: 23.09.2021 11:10:58 / Tanıtım
Destek için 

TMK ve TBK’da açıkça söz edilmeyen ecrimisil terimi, uygulamada haksız zilyedin ödemesi gereken kullanma (işgal) tazminatı anlamında kullanılmaktadır.

Ecrimisil Nedir ?

Ecrimisil; bir taşınmaz malın malikin rızası olmaksızın başka bir kişi tarafından işgali üzerine, mülk sahibinin işgal edenden isteyebileceği tazminattır. Kamulaştırmasız el koymada ecrimisil ise taşınmazı haksız olarak kullanan idarenin malike ödeyeceği tazminattır.YHGK ise ecrimisili, hak sahibi zilyedin, kötü niyetli zilyetten isteyebileceği bir tazminat olarak tanımlamıştır.

Ecrimisil Davası Nasıl Açılır ?

Malik, kamulaştırmasız el koyma tarihinden itibaren ecrimisil talebinde de bulunabilecektir.88 Ecrimisil talebi için zilyedin kötü niyetli olması gerekir. Zilyet olduğu şeyde hakkı olmadığını bilen veya durum ve şartlara göre bilmemesi için gereken özeni göstermeyen kimse kötü niyetlidir.

Uzun süre mahkemeler ecrimisil talebinde, hak sahibinin zarara uğrayıp uğramadığını aramaktaydı. Günümüzde ise malın kiraya verilebilme kabiliyeti var ise ecrimisil talebi yerinde görülmektedir. Ecrimisil, kötü niyetli şagilin ödemek zorunda olduğu tazminat olup en azı kira geliri, en çoğu ise tam gelir yoksunluğudur.

El konulan taşınmazın arsa olması durumunda ise taşınmaz malikinin arsayı kullanamaması nedeniyle uğramış olduğu zararın hesaplanması gerekmektedir. Arsalarda ecrimisile hükmedilebilmesi için, taşınmazın bulunduğu bölgedeki arsaların ecrimisil istenen süre için kiraya verilip verilmedikleri, veriliyor ise nasıl ve ne şekilde kiralandıklarının anlaşılması gerekir.

Ecrimisil Davasında Avukat Etkisi

Yukarıda açıkladığımız sebepler doğrultusunda, ecrimisil talebinde bulunurken zararın hesaplanması ve ne zamandan itibaren bu hak kaybının başladığının belirlenmesi gibi uzmanlık ve hassasiyet gerektirecek hususlar bulunmaktır. İş bu uzmanlık gerektiren, tazminat talebinin miktarını belirleyecek olan hususlarda hataya düşmemek için ecrimisil davası kapsamında uzman bir avukat ile süreci takip etmeniz yararınıza olacaktır.

Ecrimisil Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ?

Ecrimisil davasının 2 ila 3 yıl süreceği söylenebilir. Hak kaybına uğradığı iddia edilen miktarın tespit edilmesi, tanıkların dinlenilmesi, davanın açıldığı mahkemenin iş yükü gibi hususlar bu sürenin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Daha fazla bilgi için; https://www.eksenhukukkocaeli.com/ecrimisil-davasi/