DSÖ: Afganistan'ın sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Afganistan'ın sağlık sistemi çöküşün eşiğinde ve bu sorunu çözmek için acil adımlar atılmazsa ülke insani bir felaketle karşı karşıya kalacak." uyarısında bulundu.

Ekleme: 22.09.2021 16:50:12 / Güncelleme: 22.09.2021 16:54:10 / Dünya
Destek için 

Cenevre'de bir araya gelen yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ile DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Ahmed al-Mandhari'nin görüşmesinin ardından ortak açıklama yapıldı.

Afganistan'daki sağlık sistemine değinilen açıklamada, "Afganistan'daki sağlık sistemi çöküşün eşiğinde. Acil önlem alınmazsa ülke kaçınılmaz olarak insani bir felaketle karşı karşıya kalacak." denildi.

Ghebreyesus ve el-Mandhari'nin geçtiğimiz günlerde, Taliban'ın üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiği hatırlatılan açıklamada, DSÖ'nün milyonlarca masum Afgan'a yardım etmeye devam etmesini sağlayacak çözümler bulmak için diyalog içinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ülkenin en büyük sağlık projesine yapılan bağış desteğindeki azalmanın "binlerce sağlık kuruluşunu tıbbi malzeme ve personel maaşları için fonsuz bıraktığı" kaydedildi.

Birçok sağlık kuruluşunun faaliyetlerini azalttığı veya kapattığı aktarılan açıklamada, kurumların sadece yüzde 17'sinin şu anda tam olarak faaliyette olduğuna dikkat çekildi. (İLKHA)