İran Erbil’deki stratejik üssü hedef gösterdi: Çantalarını alıp gitsinler

 İran Genelkurmay Başkanı General Bakıri, Erbil’de ABD askerlerinin bulunduğu Harir askeri üssünü kastederek, “Sınırlarımıza yakın Harir üssünün bulunmasına müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Öte yandan İranlı general Mecid Ercmendfer de Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde dört mevzinin “akıllı silahlarla” vurulduğunu söyledi.

Ekleme: 21.09.2021 14:44:06 / Güncelleme: 21.09.2021 14:44:06 / Dünya
Destek için 

Geçtiğimiz Pazar günü İran Genel Kurmay Başkanlığındaki görev devir teslim töreninde konuşan Genel Kurmay Başkanı General Bakıri, Rojhılatlı Kürt partilere yönelik tehditlerine ek olarak ABD askerlerinin bulunduğu Harir askeri üssünü hedef gösterdi.

Orduya yakınlığı ile bilinen Bultannews’teki habere göre, Bakıri, İran Devrim Muhafızları’nın Rojhılatlı örgütlere yönelik başlattığı operasyonları “büyük bir gelişme” ve şeklinde yorumladı.

Bunun henüz “büyük bir olayın başlangıcı” olduğunu ifade eden Bakıri, “Siyonistlerin, ABD'nin ve bazı gerici Arap ülkelerinin desteğiyle sınırlarımız boyunca yuvalanan bu örgütler yok edilecektir” dedi.

Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki saldırıların “BM şartlarına göre meşru müdaffa çerçevesinde” yapıldığını savunan Tümgeneral Bakıri, “İran halkına karşı çıkan bu terör örgütlerinin Kuzey Irak'tan sökülmesi gerekmektedir. Hem Irak hükümetine hem de Kuzey Irak Bölgesel yönetimine bu konuda sorumluluk düşüyor; Biz bu gruplarla uğraşamayız ama siz bir önlem almayın diyemezler; Bu çelişki kabul edilemez. Bu uzun yıllardır yaptığımız uyarılar yeter artık” ifadelerini kullandı.

Erbil’deki stratejik Harir askeri üssünü de hedef gösteren Genelkurmay Başkanı Bakıri, “Bize karşı komploların planlandığı yerlerden biri de Harir’deki Amerikan üssüdür. Sınırlarımıza yakın Harir Üssü'nün varlığına ve bu üs içinde karşı-devrimci komplo toplantılarının yapılmasına müsamaha göstermeyeceğiz. Çantalarını toplayıp gitmeleri gerekiyor. Bu konuda çalışmamız yeni başladı ve ciddiyetle devam edecek” şeklinde konuştu.

“4 mevizlerini bombaladık”

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Hamza Karargahı Başkanvekili General Mecid Ercmendfer, Urmiye'de düzenlediği basın toplantısında Rojhılatlı Kürt partilerin “yabancı ülkelerin ve bazı Arap ülkelerinin istihbarat servislerinin amaçları doğrultusunda” Kürdistan Bölgesi’nde örgütlendiklerini ileri sürdü.

Bu örgütlere karşı operasyon düzenleneceği konusunda Irak ve Kürdistan Bölgesine gerekli uyarıların yapıldığını belirten Ercmendfer, bugün de dört mevzinin bombalandığını söyledi.  

Ercmendfer “Bu muhalif gruplardan en ufak bir hata görülürse sert yanıtla karşılaşacaklar. Onların dört mevzisinin de imha edilmesi bunun göstergesidir” dedi.

Tehditlerin ardından bombalardıman başladı

Eylül ayının başında Rojhılat sınırına ziyarette bulunan İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Rojhılatlı Kürt partileri tehdit etmiş ve saldırı yapacaklarını açıklamıştı.

Pakpur ayrıca Kürdistan Bölgesi halkından bu partilere ait üs ve karargâhlardan uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Bu açıklamanın akabinde İran topçu birlikleri ve insansız hava araçları, Çoman ilçesine bağlı Balekayeti ve Sidekan’a bağlı Biradost bölgelerini bombalamıştı.

Rojhılatlı partilere yönelik bir tehdit de İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani’den geldi.

12 Eylül’de Tahran'a giden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşen Şemhani, Kürt partilerin “silahsızlandırılması ve Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmasını” istedi.

Daha sonra İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi’nde üsleri bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “yok edene kadar” saldırılarının devam edeceğini söyledi.

Kaynak; Rudaw