AB Afganistan'da bulunacak, ama asgari düzeyde

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Taliban'ın yönetimi aldığı Afganistan'da asgari mevcudiyet bulundurmak istediğini bildirdi.

Ekleme: 21.09.2021 13:31:08 / Güncelleme: 21.09.2021 13:33:36 / Dünya
Destek için 

AB Konseyinin Afganistan hakkında bugün kabul ettiği kararda, AB'nin Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanmasına bağlılığını sürdürdüğü, ayrıca Afgan halkını desteklemek istediği iddiasında bulunuldu.

AB'nin Afganistan'da yakın gelecekteki hareket tarzını belirleyen kararda, Birliğin ülkenin başkenti Kabil'deki güvenlik durumuna bağlı olarak asgari bir mevcudiyet bulundurma niyeti ifade edildi.

Bu mevcudiyetin insani yardımların ulaştırılmasıyla insani durumun gözlemlenmesini kolaylaştıracağı, ayrıca yabancılar ve ülkeden ayrılmak isteyen Afganların Afganistan'dan güvenli şekilde çıkışının koordine edilmesini sağlayacağı iddia edildi.

AB'nin Afganistan ile "operasyonel ilişkisinin" Taliban tarafından atanan geçici hükümetin eylemlerine ve politikalarına göre belirleneceği ifade edilen kararda, Taliban'a meşruiyet tanınmayacağı vurgulandı.

AB Konseyi, Taliban ile ilişkinin özellikle kadınların ve kız çocuklarının haklarının göz önünde bulundurulacağı 5 şarta bağlı olarak şekilleneceğini iddia etti.