Van'da Antep Fıstığı geliştirme çalışmaları başladı

Van'ın Gevaş ilçesi İnköy ve Altınsaç mahallelerinde 1987-1988 yıllarında mevcut Bıttım (Pistacia khinjuk) ağaçları üzerine yapılan aşılardan elde edilen fıstıklar yıllardır ekonomik olarak yetiştiriliyor ve yöre halkı bundan istifade ediyor.

Ekleme: 17.09.2021 09:40:19 / Güncelleme: 17.09.2021 09:40:39 / Ekonomi / Van Haberleri
Destek için 

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, ilde Antep Fıstığının geliştirilmesi çalışmaları hakkında yazılı açıklamada bulundu.

Aşılanan fıstık ağaçlarından elde edilen ürünlerin hem kaliteli hem de veriminin çok iyi olduğuna işaret eden Görentaş, fıstık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için çiftçilere eğitimlerin verileceğini açıkladı.

Görentaş, "Söz konusu lokasyonlarda fıstık üretim alanlarının çoğaltılması için İl Müdürlüğümüz teknik personellerince yerinde yapılan teknik çalışmalarda aşılanmış fıstık ağaçlarından elde edilen meyvelerin verim ve katile değerlerinin oldukça iyi olduğu tespit edilmiştir." dedi.

Açıklamasında Görentaş, bölgedeki binlerce Bıttım ağacı potansiyelinin değerlendirilmesi, yöre halkının gelirinin artırılması ve il ekonomisine katkı sunulması için İl Müdürlüğü tarafından fıstık aşılama projesi hazırlandığını belirtti.

Görentaş, "Söz konusu projemizin hayata geçirilmesi ile bölgemize adaptasyonu yüksek, verimli fıstık çeşitlerinin mevcut Bıttım ağacına binlerce aşı yapılacaktır. Ayrıca proje kapsamında yöre halkına fıstık yetiştiriciliği ve çoğaltılması eğitimlerinin verilerek üretime katılmaları sağlanacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)