Taliban yöneticisi Time dergisinin ‘en etkili insanlar’ listesinde!

Time dergisinin her yıl hazırladığı “dünyanın en etkili insanları” listesine Afganistan’daki Taliban hükümetinin Başbakan Yardımcısı olan Abdul Gani Birader da girdi.

Ekleme: 15.09.2021 21:02:07 / Güncelleme: 15.09.2021 21:24:54 / Dünya
Destek için 

Afganistan’daki Taliban hükümetinin Başbakan Yardımcısı olan Abdul Gani Birader, Time dergisinin her yıl hazırladığı “dünyanın en etkili insanları” listesine girdi. Birader’in Taliban içinde en etkin isimlerden biri olduğu zikrediliyor. Birader, 2010 yılında tutuklanmış ve 2018 yılında serbest kalmıştı.

Derginin hazırladığı metinde, Taliban hareketindeki en önemli kararların şu an Başbakan Yardımcısı olan Abdul Gani Birader tarafından verilmiş olduğu bilgisi veriliyor. Ayrıca kendisinin “karizmatik bir figür ve çok dindar biri” olduğuna dikkat çekiliyor.

“SESSİZ VE GİZLİ BİR ADAM”

Birader hakkında ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “Nadiren kamuoyuna açıklamalar veya röportajlar veren sessiz, gizli bir adam”

 

Abdul Gani Birader kimdir?

Birader, Taliban hareketinin doğduğu yer olan Kandahar’da büyüdü. 2013 yılında vefat eden Molla Ömer ile birlikte Taliban hareketinin kurucularından biriydi. Birader, Sovyetlere karşı aynı zamanda kayınbiraderi olan Molla Ömer'in yanında savaştı.

2010 yılında Pakistan’da tutuklanan Birader, 2018’de serbest bırakılıp Katar’a taşınana kadar ABD’nin baskısıyla gözaltında tutuldu. Daha sonra Taliban'ın Katar'da bulunan siyasi bürosunun başkanı olan Molla Abdul Gani Birader, ABD ile 2020 yılında yapılan geri çekilme anlaşmasını da yürüten kişi oldu.

Birader, 2020'de Doha Anlaşması'na imza koyanlardan biriydi. Trump yönetiminin barış yönünde atılmış çok büyük bir adım olarak nitelendirdiği bu anlaşmayla ülkeden çekilmekte olan ABD askerlerine karşı ateşkes ilan edildi ve Taliban'ın yeniden iktidara dönüşünün yolu açıldı. Pazar gecesi yayımlanan haberlerde Birader'in Doha'dan Kabil'e doğru yola çıktığı detayı da yer aldı.

Afganistan, ABD ve müttefiklerinin işgaline uğrayana kadar Molla Abdul Gani Birader, Taliban iktidarında Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Geçtiğimiz 20 yıllık dönemde birçok batılı diplomatın Ketta Şurası'nda Birader'i ziyaret ettiği de biliniyor.

İlgili Haberler