Kaz yetiştiricileri emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

Bingöl'e bağlı Dik köyünde kurduğu çiftlikte kaz üretimi yapan Nizamettin Yöndeş, artan yem fiyatları; kesimhane ve pazarlama yerlerinin olmaması nedeniyle zarara uğradıklarını söyledi.

Ekleme: 15.09.2021 15:05:12 / Güncelleme: 15.09.2021 15:05:12 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bingöl merkeze bağlı Dik köyünde ikamet eden Nizamettin Yöndeş, kurduğu kaz çiftliğinde 5 aydır yeğeni Muhammet Yöndeş ile birlikte kaz üretimini yaptığını, artan yem fiyatları ve yaşanan kuraklık nedeniyle üretimi devam ettiremeyecek düzeye geldiklerini söyledi.

Devletten destek beklediklerini söyleyen Yöndeş, pazar yerlerinin olmasının yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda olduğu gibi pazarlama ve kesim yerlerinin olması gerektiğini belirtti.

"Üretimimiz maliyetini kurtarmıyor"

Her gün artan fiyatlardan sıkıntı çektiğini belirten Yöndeş, "Kaz üretimiyle uğraşıyorum, bir aylık iken aldım, yaklaşık 5 aydır doğal ortamda yetiştiriyorum. Her bir civcivin tanesini 60 TL'den aldım. Bu 5 ay içinde ölen oldu, tilkilerin yediği oldu, şu anda 400 tane kazım var burada. Civcivleri Bingöl'den alamıyoruz bu yüzden de çevre şehirlerden alıyoruz. Bunun yanında giderimiz çok oluyor. Ben civcivleri ilk aldığımda yemin torbası 140 TL'ydi, şu anda 220 TL olmuş. Bir kaz bir torbayı rahatlıkla yiyor bu şekilde olunca fiyatını çıkarmıyor. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı akşam da yem vermemiz gerekiyor." diyerek üretimde çektikleri sıkıntıları anlattı.

"Kazın fiyatı yerinde sayarken yem fiyatları her gün artıyor"

Nizamettin Yöndeş

Devletin gençlere sürekli üretim yapmaları yönünde tavsiyelerde bulunduğunu hatırlatan Yöndeş, "Fakat üretime girdiğimizde bu sefer emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Devletten beklentimiz; üreticilerin daha rahat iş yapabilmesi için perakende satışı yapan yerleri denetlemeleri ve artan fiyatların önüne geçmeleridir. Kazın fiyatı aynı kalırken 5 ay içinde yeme 80 TL zam gelmiş. Nasıl alacağım, eğer üretim yapmak istiyorsak yemimizi de bizim üretmemiz gerekir ki uygun fiyata verebilelim." şeklinde konuştu.

"Kazlarda en büyük sıkıntı bir pazarın olmamasıdır"

Yöndeş, "Şu anda ister küçükbaş ister büyükbaş hayvan olsun fiyatı belli, satış yerleri var ama kazlarda bu yok. Bu olmadığı için fırsatçılar yerinde ucuza alıp farklı yerlerde satışa sunuyor ve asıl üretici bir kâr elde edemiyor. Nasıl ki sebze eken bir çiftçi ürününü satarken bir liraya satıyor ve o ürün markette 5 liraya satılıyor ise bu da aynen böyle olmuş. Eğer üretimin devam etmesini istiyorsak bunun ününe geçilmesi gerekir, bu işin bir tek aracıların eline bırakılmaması gerekir." dedi.

"Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz"

Yöndeş, "Ben evimi, çoluk çocuğumu bırakmışım gelip bu suyun kenarında 20 bin TL'ye çadır kurmuşum, gece gündüz burada kalıyorum. Ben bu yaptığım çalışmanın karşılığını alamazsam bir daha nasıl böyle bir işe girerim. Şu anda gelip çok düşük fiyat veriyorlar. Teklif ettikleri fiyata verirsem zarar ederim. Eğer emek veriyorsak emeğimizin karşılığını almamız gerekir. Şayet yem fiyatları kazları aldığım gün gibi olsaydı yine kurtarırdı fakat her gün fiyatı artıyor. Bu olunca da ben kazları düşük fiyata satamıyorum. Eğer bizden kaz üretiminin devam etmesi isteniyorsa her bölgede kesim ve pazarlama yerlerinin olması lazım." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler