Yüksek kiralara tepkiler artıyor FAHİŞ KİRA ARTIŞINA DUR DE!

Özellikle üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte kiralık konut talebi adeta patladı. Bir tarafta ülke genelinde yetersiz konut sayısı, bir tarafta kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılması gereken konutlar, bir tarafta ise pahalılığı bahane eden fırsatçı ev sahipleri ve emlakçılar… Eğer ev sahibi, kiracı ve devlet el birliğiyle bu fahiş kira artışlarına dur demezse bu sorun farklı sosyal problemleri de beraberinde getirmeye çok müsait bir zemin hazırlıyor!

Ekleme: 14.09.2021 07:41:25 / Güncelleme: 15.09.2021 07:07:53 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Son aylarda özellikle gıda fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarıyla ön plana çıkan pahalılık artık hayatın hemen her alanında kendini acı bir şekilde göstermeye başladı.

Bildiğiniz gibi 1 Temmuz’da normalleşme adımlarının atılması ile birlikte düğün sezonu da başlamış oldu. Bu durum kiralık ev piyasasını biraz olsun hareketlendirdi.

Gerçi yükselen altın fiyatları, beyaz eşya ve mobilyadaki fiyat artışları, yetmedi bir de kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışlar, kurulan yuvaların temeline ne yazık ki peşin peşin dinamit yerleştirmiş oldu.

Öte yandan yine normalleşme ile birlikte üniversitelerde yüz yüze eğitimin de başlayacak olması tüm Türkiye’de kiralık ev konusunda bir talep patlamasını da beraberinde getirdi.

Piyasanın hemen her alanındaki pahalılığı ve son yılların en yüksek enflasyon rakamını kendilerine bahane eden birçok fırsatçı da ev kiralarını adeta uçurdu!

Fırsatçı ev sahipleri ve emlakçılar, yetersiz konut sayısı ve kentsel dönüşümler nedeniyle yıkılmak durumunda olan ev sayısının artması; ev kiralarının Türkiye genelinde katlanarak fahiş rakamlara ulaşmasına neden oldu….

KONUT SAYISI ÜLKE GENELİNDE TALEBE CEVAP VERECEK ORANDA DEĞİL

Bugün özellikle üniversitelerin olduğu tüm şehirlerde hem kiralık ev bulmak zor, hem de kiralarda yüksek artış var. Ev arayanlar bulamıyor, bulanlar da fiyatların yüksekliğinden dolayı kiralayamıyor. Fiyatlar artınca evinde kiracı bulunan bazı ev sahipleri de kirayı yasal orandan daha fazla artırmaya çalışıyor.

Özellikle emlakçıların sık sık kendilerini arayıp artan kira fiyatlarını hatırlatarak kendilerini kışkırtması sonucu ev sahipleri eski kiracılarını yalan sebeplerle evden çıkarmaya çalışıyor. Çıkan kiracı ile birlikte evin kirasını katlayarak kiralıyor. Çünkü kiralık konut sayısı ülke genelinde talebe cevap verecek oranda değil.

Ayrıca kentsel dönüşüm projeleri kapsamında binlerce evin yıkımı söz konusu ve bu yıkılan binalarda oturanlar da kiralık daire arıyor…

HÜDA PAR: “KİRALIK EV SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR”

Konuyla ilgili HÜDA PAR tarafından yapılan haftalık “Gündem Değerlendirmesinde” şu ifadelere yer verildi:

“Kiralık ev fiyatlarındaki aşırı yüksek artışlar tüm Türkiye’de milyonlarca kişiyi etkileyen önemli bir soruna dönüştü. Kentsel dönüşüm, üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacak olması ve düğün sezonuyla birlikte kiralık daire bulmak daha da zorlaştı. Kiralardaki %100’e, yer yer %200’e varan artışlara rağmen kiralık ev bulunamıyor. Talepteki patlama nedeniyle sorunu fırsata çevirenler de piyasada fiyatları oldukça yükseltti. Büyük talep patlamasının yanında hem küresel ekonomik kriz hem de salgın nedeniyle inşaat maliyetlerinde yaşanan büyük artışlardan dolayı taleplere karşılık verilemiyor.”

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER: UÇUŞA GEÇEN EV KİRALARI… KİRALAR SAPITTI!

Türkiye’nin vahim sorunlarından biri haline gelen fahiş kira artışlarına Türkiye’nin her tarafından binlerce sosyal medya kullanıcısından tepki geldi.

Gazeteci yazar Yusuf Kaplan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda önce, “İstanbul'da kiralar sapıttı! Devlet millete sahip çıkmalı” derken daha sonra yaptığı paylaşımda, “Ben İstanbul'da kiralar sapıttı, dedim ama bütün Türkiye'de çok ciddi sorun yaşanıyor bu konuda. En çok düşündüren nokta şu; bu şartlarda gençlerin yuva kurabilmeleri neredeyse imkânsız gibi. Devlet, bu işe müdahale etmeli derhal!” ifadelerini kullandı.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Açılmakta olan okullarla birlikte “uçuşa geçen ev kiraları” konusu; geçmişte bu milletin evlatlarını “Fetöcülerin kucağına” atan sebeplerden biriydi... Bunca yaşananlardan ders çıkarma adına; evlatlarımızın "başka 3 - 4 harflilerin" eline düşmemesi için hızla gereği yapılmalıdır” şeklinde tepki gösterdi.

“TOKİ 81 İLDE HIZLA YENİ KONUT YAPIMINA BAŞLAMALIDIR”

Yüksek ev kiraları için çözüme yönelik olarak HÜDA PAR’ın haftalık gündem değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi ki bizler de cümlesi cümlesine bu öneriler katılıyoruz:

“Piyasada denge sağlanması yeni konutların yapımına bağlıdır. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri hızlı bir şekilde tamamlanmalıdır. Aralık 2019’da 100 bin Sosyal Konut projesine 1 milyon 219 bin müracaat olmasına rağmen hükümet hem yapılacak konut sayısını yükseltmemiş hem de bu konutlar halen teslim edilmemiştir. TOKİ, mevcut sıkıntıları ve talebi göz önünde bulundurarak hızlı bir şekilde 81 ilde yeni konut yapımına başlamalıdır. Böyle bir adım hem konut fiyatlarını dengeleyecek hem ilgili sektörlere hareketlilik kazandıracak hem de vatandaşın mağduriyetini giderecektir. Öte taraftan işi fırsatçılık ile karaborsacılığa dönüştüren ev sahipleri ve emlakçıların önüne geçilmeli, emlak piyasasını denetleyecek bir mekanizma hayata geçirilmelidir.”

BU SORUN FARKLI SOSYAL PROBLEMLERİ DE BERABERİNDE GETİRMEYE ÇOK MÜSAİT BİR ZEMİN HAZIRLIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’taki konuşmasında "İnşallah enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak raflardaki, tezgahlardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Hem maliyetlerdeki yükselişle hem fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarılara taşıyacağız" demişti.

Bu sözlerin ardında Ticaret Bakanlığı denetimlere başlamıştı ve faydası olacağına inandığımız bu denetimler halen de devam etmekte. Fakat fiyat artışları sadece gıdada değil ne yazık ki… Hayatın her alanını esir almış durumda.

Bu konuda da yani anormal bir şekilde yükselen konut kiraları konusunda da devlet tarafından acilen bir denetleme mekanizması oluşturulmalıdır. Bu mekanizma ev sahibi ile “çıkacaksın-çıkmam” polemiği yaşayan kiracıların haklarını da devlet desteği ile koruma altına alacaktır.

Tüm bunlarla birlikte kalıcı çözüm şüphesiz ki konut sayısının artırılmasıdır.

Bu konuda da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) acilen harekete geçirilmeli uygun fiyat ve ödeme şartları ile vatandaşın konut ihtiyacı giderilmelidir.

Aksi takdirde bu sorun farklı sosyal problemleri de beraberinde getirmeye çok müsait bir zemin hazırlıyor ki bundan en çok etkilenecek olan yönetimdeki sorumlular olacaktır.

İlgili Haberler