İstanbul'un göbeğinde tarihi keşif

İSKİ'nin yaptığı kazı çalışmaları sırasında 5'inci yüzyıla ait Bizans dönemi kalıntıları bulundu. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde, kalıntıların Haliç Surları'nın uzantıları olduğu belirlendi.

Ekleme: 11.09.2021 18:29:28 / Güncelleme: 11.09.2021 18:50:12 / Kültür & Sanat
Destek için 
İstanbul Fatih Unkapanı Ragıp Gümüşpala Caddesi`nde İSKİ`nin yaptığı kazı çalışmaları sırasında Bizans dönemi kalıntıları bulundu.
Zeminin 1 metre 20 santim altında bulunan kalıntılarla ilgili arkeologlar çalışma yürütüyor.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, tarihi yapıyla ilgili bilgi verdi: "Tarihi Yarımada Avrupa 2`nci bölge 4`üncü kısım müteferrik atık su ve yağmursuyu kanalı ve dere ıslahı çalışmaları kapsamında Unkapanı bölgesinde kalıntılara rastlandı. Bu durum bize de bir yandan sürpriz oldu. Yapının görüntüsü nedeniyle Bizans dönemine ait Haliç Surları olduğuna kanaat getirdik. Yüzde 90 kanaatimiz bu yönde."
Duvar 6 metre yüksekliğinde
"Duvar 6 metre yüksekliğinde"
Kalıntının temelinin Horosan harçlı moloz taşlarla yapıldığını anlatan Asal, "Yaklaşık 6 metre yüksekliğinde ve 2 metre kalınlığında bir duvar ile karşı karşıyayız. Kalıntı, aslında sandık duvar tipinde. Alt tarafta Horosan harçlı yığma taş dolgu ile bir temel oluşturulmuş. Onun üzerinde ise bir kesme taşla apartman dediğimiz bir hat oluşturulmuş. En son kısımda ise almaşık duvar tekniği kullanılmış" dedi.
Duvarı bin 500 yıllık olarak düşünebiliriz
"Duvarı bin 500 yıllık olarak düşünebiliriz"
Duvarın çok karakteristik bir Bizans mimari tarzıyla oluşturulduğunu vurgulayan Asal, yapının tarihiyle ilgili şunları söyledi: "Kalıntı muhtemelen M.S. 5`inci yüzyılda inşa edildi. Duvarı yaklaşık bin 500 yıllık olarak düşünebiliriz. İncelemeler yaparken duvarın çok iyi korunduğunu fark ettik. Biz de İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak bu projeyi takip ederek geldik. Bu noktaya kadar çok önemli bulgulara rastlamadık. Ama buraya geldiğimizde, Aksaray`ın ve bu bölgenin bütün yağmur suyunu toplayarak Haliç`e deşarj edilecek noktada tam da bu kalıntı ile karşılaştık. Bizim için bu duvar çok güzel bir kalıntı oldu."
Yapının restorasyonu için kazılar devam edecek.
Fotoğraf: DHA
 
Kaynak: dha