Okul öncesi öğrencilerin kırtasiye masrafı 350 ila 650 lira arasında değişirken ilköğretim çağındakiler için 250 liradan başlayıp 500 liraya kadar çıkıyor.
Kayseri'de kırtasiye dükkanı işleten Mahmut Sami Göktaş, bir ilköğretim öğrencisinin zaruri kırtasiye masrafının yaklaşık 250 TL olduğunu belirtti.
Yaklaşık 2 yıldır yüz yüze eğitimin yapılmaması birçok mesleği olumsuz etkilediği gibi kendilerini de ciddi anlamda olumsuz etkilediğini belirten Göktaş, okulların açılmasından dolayı sevindiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
Fiyatlarda bazı uçuk olan ürünler var, bazı özel boya markalarının tanıtımları, bunları öğrencilere mecbur tutmaları biraz böyle fiyatını pahalandırıyor olabilir. Onun haricinde genel kırtasiye olarak özellikle üreticilerin rekabet ortamında ürettiği ürünlerde çok fahiş fiyatlar olduğunu söyleyemem fiyatlar gayet iyi, dediğim gibi bazı özel ürünlerde bazı boya çeşitlerinde normalin üstünde fiyatları biz de görüyoruz, yani bu kadar para verilmesini pek uygun görmüyoruz.
“Milli Eğitim'in kararlı duruşunu gördük”
Kırtasiye alışverişinde vatandaşında satıcılar gibi düşündüğünü ifade eden Göktaş, “Bizde okullar açılmadan önce 'acaba kapanma veya açılmama ihtimali var mı?' diye alımlarımızda biraz temkinli yaklaştık, aynı şekilde alımlarda müşteriler de o şekilde yaklaşabiliyor. Biz geçen seneden beri okullar açılır mı açılmaz mı? Diye temkinli davrandık. Bu nedenle bu yıl stoksuz çalıştık. Müşterilerden de elinde listelerle gelenler bazı böyle özellikle pahalı buldukları ürünlerde 'ya bunu almasak da olur, belki okulun kapanma ihtimali var' diye biraz daha böyle sıradan ürünlere yönelip okullar kapanmasa bunları da ileriki zamanda alırız mantığındalar. Yani aslında satıcı ile çok farklı bir mantık yok ama şunu da belirteyim ki okulların açılmış olması özellikle Milli Eğitimin bu konuda çok kararlı olması işi biraz değiştirdi. Okullar açılmadan önce biz Milli Eğitimin kararlı duruşunu gördük. ‘Biz kapatmayacağız okulları ne durum olursa olsun açacağız gerekirse sınıf kapatılır, gerekirse bireysel anlamda karantina uygulanır ama okulları kapatmayacağız’ demeleri biraz daha iyi oldu diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Şu ana kadar; anasınıfı, ilköğretim, hatta bazı kreşlere yönelik kırtasiye alımlarının fazla miktarda olduğunu söyleyen Göktaş, “Bu haftadan sonra biraz daha lise hatta ileriki zamanda da üniversiteye yönelik satışlarımızın olacağını düşünüyoruz.” dedi.
“Veliler temkinli davranıyorlardı”
Velilerin kırtasiye alışverişinde daha önce temkinli davrandıklarını aktaran Göktaş, “Velilerde sanki şu anda fark ettiler ki okullar kapanmayacak, bu kırtasiye malzemeleri alınacak, bu çocuklar okula gidecek, bu eğitim tamamlanacak buna bu şekilde sanki kanaat getirmiş durumdalar. Okulların kapalı olması sadece kırtasiye sektörünü değil; görebildiğimiz kadarıyla ulaşım, servisler, okullara yönelik tüm alışveriş alanları, giysi olsun okul etrafındaki kantinler olsun veya öğrencilere yönelik satışlar yapan her türlü firmalar ve bunun yanında özel okullar hepsini de ciddi anlamda etkiliyor. Bu sene okulların açılması sadece bizi değil, tahmin ediyorum ki bu alandaki herkesi sevindirdi. İnşallah okullar kapanmaz, hastalıkta artık geriye gidip biter, temennimiz bu.” diye belirtti.
Bir ilkokul öğrencisinin temel ihtiyaçlarının karşılayabileceği bir sepet hazırlayan Göktaş, şunları belirtti, “Bir ilköğretim öğrencisinin ortalama özelliklede zaruri kırtasiye ihtiyaçları 250 TL civarında tutuyor, tabii bunu artırmak mümkün, yanında birçok farklı kırtasiye malzemeleri veya verdiğimiz ürünlerin biraz daha üst ve pahalı modelleri verildiğinde 500 TL’ye kadar çıkabiliyor.” diye açıkladı. (İLKHA)