Dicle Nehri kanalizasyon sularıyla kirletiliyor

Şırnak'ın Cizre ilçesi sınırları içerisinden geçen Dicle Nehri'ne akıtılan kanalizasyon suyu nehrin kirlenmesine sebep olurken bunun önüne geçmek için herhangi bir önlem de alınmıyor.

Ekleme: 10.09.2021 14:45:09 / Güncelleme: 10.09.2021 14:45:09 / Güncel / Şırnak Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cizre sınırları içerisinden geçen Dicle Nehri üzerine bırakılan borulardan kanalizasyon suyu akmaya devam ediyor.

Nur Mahallesi ana merkez kanalizasyon hattından Dicle Nehri'ne lağım suyu akıtılıyor. Kanalizasyon suyunun karıştığı Dicle Nehri'nde çocuklar yüzüyor, aynı su ile tarım arazileri, sebze ve meyve bahçeleri sulanıyor.

Özellikle yaz aylarında Dicle Nehri çevresi kötü kokudan geçilmiyor. İnsanların sağlığıyla oynandığını belirten çevre sakinleri yetkililerden gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.

Mehmet Geçgel

"Bu nehir bölge için şifa kaynağıdır"

Dicle Nehri'nin bölge için önemli olduğunu kaydeden Mehmet Geçgel, "Dicle Nehri'nin halini görüyorsunuz. 600 metre arayla 3 ana boru hattından Dicle Nehri'ne kanalizasyon suyu akıtılıyor. Dicle Nehri Cizre için önemlidir. Bu nehir bölge için şifa kaynağıdır. Halk içme suyu olarak kullanıyor, çocuklar bu nehirde yüzüyor. Kanalizasyon suyunun Dicle Nehri'ne bırakılması çevreye ciddi şekilde zarar veriyor. Sorunun halledilmesi için defalarca belediye yetkilileriyle görüştük ama görüyorsunuz sorun hala devam ediyor." dedi.

Mehmet Ali Akbulat

"Dicle Nehri'ne 10'a yakın bölgeden lağım suyu akıtılıyor"

Nehir suyundan içenlerin hasta olduğunu söyleyen Mehmet Ali Akbulat, "Dicle Nehri boyunca 10'a yakın bölgeden lağım suları akıtılıyor. Uzun zamandır bu şekilde devam ediyor ve buna bir çare bulunamadı. Dizle Nehri üzerinde bulunan baraj kapaklarının açılıp kapatılmasıyla beraber kanalizasyon suyuna çöpler de eklendi. Belediye ekipleri kanalizasyon suyuna çözüm olarak çöplerin kapattığı boruların önünü iş makineleriyle açmak olmuştur." ifadelerini kullandı.

"Çocuklar hastalanıyor, pis kokudan çevrede kimse oturamıyor"

Nehirden su içenlerin hastalandığına dikkat çeken Akbulat, "Bu sudan içtikleri için kendi kızım da dâhil birçok çocuk hastaneye kaldırıldı. Ayrıca Şırnak kömür ocakları ve Güçlükonak köylerinin de lağım suları Dicle Nehrine bırakılıyor. Buna yetkililerin bir çare bulması gerekiyor. Çevre sakinleri ve halk olarak sıcaklardan bulanıp Dicle Nehri kenarına geliyoruz ama çevreye yayılan bu pis kokudan duramıyoruz. Özellikle yaz aylarında kanalizasyon kokusu daha da ağır oluyor. Yetkililere sesleniyoruz buna bir çare bulsunlar." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler