Okul çağında çocuğunuzun dış fırçalama alışkanlığını ihmal etmeyin

Uzmanlar, okul çağında kazanılan davranışların alışkanlık ile kalıcı hale geleceğine dikkat çekiyor.

Ekleme: 08.09.2021 16:15:12 / Güncelleme: 08.09.2021 16:22:37 / Sağlık
Destek için 

Dr. Öğr. Üyesi Müge Bulut, çocuklarda diş bakımı hakkında merak edilenleri anlattı.

Bulut, diş çürüğünün, çocukluk döneminde sık görülen enfeksiyöz ve kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

Bulut, "Diş çürüğü prevalansı ağız hijyeni uygulaması, şeker tüketimi ve koruyucu ağız sağlığı uygulamaları ile yakından ilişkilidir. Okul çağında diş fırçalama ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazanılması çocukların ağız ve diş sağlığı için büyük önem taşır. Çocukluk çağında meydana gelen çürükler ciddi ağrı, enfeksiyon, çiğneme güçlüğü, kilo kaybı, büyüme eğrisinde düşme, daimi dişlerde diş çürüğü riski, erken diş kayıplarına bağlı çapraşıklık, uyku problemleri, okul devamsızlığı gibi problemlere yol açabilmektedir." dedi.

"Okul çağında kazanılan davranışlar alışkanlık ile kalıcı hale gelecektir"

Okulların açılmasıyla birlikte evden erken çıkan çocukların ağız bakımlarına daha az zaman ayırdıklarını söyleyen Bulut, "Bununla birlikte bu yaş grubunda günlük süt ve süt ürünleri ile taze sebze ve meyve tüketiminin yetersiz düzeyde olduğu ve karbonhidrat içeren atıştırmalıkları çok sık tükettikleri bilinmektedir. Sabah okula yetişme, akşam ödev yetiştirme telaşı nedeniyle aksatılan diş fırçalamanın günde en az iki kez ve iki dakika süre ile yapılması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, bu yaşlarda kazanılan davranışlar alışkanlığa dönüşerek kalıcı hale gelecektir." ifadelerini kullandı.

Bulut, özellikle okul çağındaki çocuklarda ağızda asit ortamının oluşmasını kolaylaştıran şekerli besinlerin tüketim miktarı ve tüketme sıklığının kontrol edilmesi ve özellikle ara öğünlerde tüketiminin sınırlandırılması oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Bunların yerine beslenme çantalarına lifli yiyecekler, kuruyemiş ve beyaz peynir gibi besinlerin koyulmasının tavsiye eden Bulut, protein ve sebze ağırlıklı beslenmenin çürük riskini azaltacağını kaydetti.

Etkili diş fırçalama ve doğru beslenme alışkanlıkları edinilmelidir

Bulut, "Ağız ve diş sağlığı genel sağlıktan ayrı düşünülmemesi gereken çocukların hem bedensel hem sosyal gelişimini etkileyen önemli bir konudur. Diş çürüklerinin, çocukluk döneminde ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden yaygın bir diş hastalığı olduğu, çocukların yaşlarına uygun florlu diş macunları kullanılarak yapılan etkili diş fırçalama ve doğru beslenme alışkanlıkları ile önlenebileceği unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)