Molla Abdülgani Birader kimdir?

Kuvvetle muhtemel Taliban hükümetinin başına geçecek Molla Abdülgani Birader kimdir? Medrese tedrisatlı Abdülgani Birader 1968’de Afganistan’ın Uruzagan Vilâyeti’nde doğdu.

Ekleme: 07.09.2021 10:43:41 / Güncelleme: 07.09.2021 10:43:41 / Dünya
Destek için 

Taliban’ın Afganistan’ı zapturapt altına almasından sonra gündem yeni hükümet olmuştu. Reuters başta olmak üzere birçok yabancı yayın kuruluşu yeni hükümetin başına Taliban’ın kurucularından Abdülgani Birader’in geçeceğini öne sürmüştü.

 Geçtiğimiz gün ise Taliban’ın üst düzey liderleri Kabil’de bir araya geldi. Yeni hükümette 12 âlim danışmanlık yapacağı ve 25 yeni bakan atanacağı iddia edilmişti.

Abdülgani Birader kimdir?
Kuvvetle muhtemel Taliban hükümetinin başına geçecek Molla Abdülgani Birader kimdir?
Medrese tedrisatlı Abdülgani Birader 1968’de Afganistan’ın Uruzagan Vilâyeti’nde doğdu. Molla Muhammed Ömer’in yardımcılığını yaptı. Molla Ömer’den sonra Taliban içinde en tesirli ismin Abdülgani Birader olduğu söyleniyordu. Abdülgani Birader hâlihazırda Taliban Siyasî Ofis Şefi olarak görev yapıyor. Rütbesi “Kumandan”.

Abdülgani Birader, Sovyetler’e karşı savaşta görev aldı. ABD işgaline karşı da savaştı. 2004’teki Veziristan Savaşı’nda da rol oynadı. Baradar, yâni Birader lakabı da Sovyetlere karşı çarpışırken kullanıldı. Candan ve kardeşçe tavırları sebebiyle “Birader” demiş olsalar gerek.

2010’da Pakistan tarafından yakalanan tutuklanan Birader, 8 yıl hapis yattı. Müzakere sürecinde Taliban’ın saldırılarına ve direnişine dayanamayan ABD, Birader’in serbest bırakılmasına rıza göstermek zorunda kaldı.

Kaynak; Baran