Hedef teknolojiye olan ilgiyi artırmak

TEKNOFEST’in dördüncüsü, 21-26 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda yapılacak. Festivalin hedefi teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin milli teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmak.

Ekleme: 07.09.2021 08:09:48 / Güncelleme: 07.09.2021 08:09:48 / Bilim & Teknoloji
Destek için  Haberin Videosunu İzle

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinlikler ve söyleşiler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin milli teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflemekte. TEKNOFEST, bu yıl 21-26 Eylül’de gerçekleştirilecek. Atatürk Havalimanı’nda yapılacak festival, özellikle liselilerin ve üniversiteli gençlerin becerilerini sergilediği, adrenalini yüksek bir oyun arenasına dönüşecek.

35 KATEGORİ

İlk üç yılında yarışmalar için 138 bin gencin başvurduğu festivalde, bu yılki teknoloji yarışmaları 35 kategoride düzenleniyor. Karma Sürü Simülasyon, İletişim Teknolojileri, Sağlıkta Yapay Zeka, Turizm Teknolojileri, Lise Kutup Araştırma Projeleri, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışmaları, bu yıl ilk kez yapılıyor. Dört yılda bu yarışmalara başvuran üniversite öğrencisi sayısı ise 21 bini geçti. Elemeler ve finaller, aynı zamanda geleceğin pilotlarına, tasarımcılarına ve mühendislerine yeni kapılar açılması anlamına geliyor. Bu alanlarda çalışan gençlerin projesine destek olmak için ön elemeyi geçen takımlara toplam 7 milyon TL malzeme desteği sağlanıyor. Dereceye girmeye hak kazanan takımların alacağı ödüllerin toplam tutarı ise 5 milyon lirayı geçecek.

DRONE ŞAMPİYONASI

Ağustos ayı boyunca festival için yarışmalar düzenlendi. Bunlardan en geniş kapsamlısı STM Savunma Teknolojileri tarafından yürütülen Türkiye Drone Şampiyonası oldu. Final yarışlarının ilk etabı, Harput Kalesi’nde yapıldı. Burada başarılı olan 24 lisanslı pilot, ikinci etabın yapıldığı Bergama’daki Asklepion Antik Kenti’nde maharetlerini gösterdi. Türkiye’nin en hızlı pilotlarının yarıştığı şampiyonada 16 takım, 21-22 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda araçlarını uçuracak. Büyük Final’de birinci olan ise TEKNOFEST kapsamında organize edilen World Drone Cup’ta Türkiye’yi temsil edecek. Festival kapsamında ayrıca Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması düzenlendi. Bilişim Vadisi tarafından Türkiye Açık Kaynak Platformu paydaşlığında düzenlenen yarışma, açık kaynak ekosisteminin geliştirilmesi için farkındalığı artıracak. Bunun da stratejik sektörlerde teknolojinin geliştirilmesine katkısı olacak.

İHA’LAR YARIŞIYOR

Festival kapsamında Bursa’da da yüzlerce takım yarışacak. BAYKAR’ın organizasyonuyla düzenlenen Savaşan İHA Yarışması, 5-9 Eylül’de Bursa Yunuseli Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Lise ve üniversite öğrencileri ile mezunların katıldığı yarışmaya 392 takım başvurdu. Bunlardan 42’si finale kaldı. Yarışmanın sabit kanat kategorisinde birincilik ödülü 250 bin TL. Döner kanatta ise birinciye 50 bin TL ödül verilecek. TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İHA Yarışması (UİHAY) ve Liseler Arası İHA Yarışması (LAİHAY), 13-18 Eylül’de yine Bursa’da yapılacak. UİHAY için 679 takım başvurdu, 190 takım finale kaldı. LAİHAY için ise liselilerden yoğun talep geldi; 810 takım başvurdu, 138’i finalde yarışacak. Liselilerde kategori birincilerinin para ödülü 25 bin TL olacak. Dereceye girenler, ayrıca TEKNOFEST’te sahne heyecanı yaşayacak.

KİLİTLEN-KURTUL BECERİSİ GELİŞİYOR

Savaşan İnsansız Hava Araçları Yarışması kapsamında İHA’lar arası hava-hava muharebe senaryosu kontrollü bir ortamda oluşturuluyor. Böylece gençlerin bu alanda deneyim kazanarak becerilerini geliştirmeleri amaçlanıyor. Sanal olarak manevra kabiliyetinin önem kazandığı yarışmada, takımların rakip İHA’lara mümkün olduğunca fazla kilitlenmesi ve agresif manevralar yapıp, kilitlenilmekten kaçınması gerekiyor.

3 YILDA 41 BİN TAKIM YARIŞTI

Festivalde geçen yıllardaki teknoloji yarışmaları ve başvuran sayısı şu şekilde oldu:* 2018: 14 kategoride 4 bin 333 takım, 20 bin genç. * 2019: 19 kategoride 81 il ve 122 ülkeden 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı. * 2020: Gaziantep’in ev sahipliğinde 21 kategoride 81 il ve 84 ülkeden 20 bin 197 takım, 100 bin genç. Kaynak: İTO

Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar İlgili Galeriler