TBB Başkanı Feyzioğlu: "Artan sayı nedeniyle avukatlar çok zor durumda"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, avukatın insan hakkının olduğunu ve CMK, adli yardımlarla göreve koşan avukatların emeğinin karşılığını alabilmesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 06.09.2021 15:40:16 / Güncelleme: 06.09.2021 15:43:05 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bir takım temaslar yürütmek için Ağrı'ya geldi.

Kars ve Iğdır illerine yaptığı ziyaretin ardından Ağrı'ya gelen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Ağrı Adliye binasında önce avukatlarla bir araya geldi. Burada yapılan sohbetin ardından Feyzioğlu, Ağrı Baro Başkanı Salih Aydın ve beraberindekiler, İzmir'in Tire ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı görevini yürüttüğü sırada Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Mehdi Can'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

 

Burada kısa bir süre Cumhuriyet Başsavcısı Can ile sohbet eden Feyzioğlu, Ağrı Adliye binası önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vatandaşın ve avukatların yargıda birikmiş sorunlarını çözmenin öncelikleri arasında olduğunu kaydeden Feyzioğlu, avukatlık mesleğinde sayıların artıyor bu nedenle meslekte olanların zor durumda olduğunu savundu.

Feyzioğlu, "Türkiye Barolar Birliği olarak önceliğimiz avukat meslektaşlarımızın dağ gibi birikmiş sorunlarını çözmek ve vatandaşımızın yargıya ilişkin sorunlarına çözümler üretmek. Bunun içinde meslektaşlarımızla sorunları sahadan öğreniyoruz. Sorunu, yaşayandan öğrenebilirsiniz." dedi.

"Onların sorunlarını çözmez isek, vatandaşın insan hakkını koruyacak olan avukatı sahipsiz bırakmış oluruz"

İnsan Hakları Eylem Planı'nın Türkiye'de adım adım yürürlüğe konan çok somut adımlar içeren, çok somut maddeler içeren bir plan olduğunu belirten Feyzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Onların içinde şunu yazdırdık, 'insan haklarını savunmasını istediğiniz avukatın insan hakkı var.' Avukat insan hakkını korusun diyoruz ama o avukatın da insan hakkı var. CMK'dan, adli yardımdan göreve koşan avukatın emeğinin, alın terinin karşılığını alabilmesi lazım. Bugün meslektaşlarımızın en az yüzde 50'si, belki yüzde 60'ı yıllık ortalamada asgari ücret kazanmıyor. Siz bakmayın bir takım dizilerde avukatı lüks hayatlar yaşayan bir kişi olarak resmettiklerine. Bugün artan sayımız sebebi ile avukatlar çok zor durumda. 60 bin meslektaşımız 5 yıllık meslek kıdeminin altında. Onların sorunlarını çözmez isek, vatandaşın insan hakkını koruyacak olan avukatı sahipsiz bırakmış oluruz ve sonunda vatandaş bundan zarar görür. Bizim bunu çözmemiz lazım. O yüzden CMK ve adli görevlendirmelerde ödenen ücretten KDV yükünü kaldırmamız lazım.

"Savunmanın bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargının güvenirliğinin artırılması noktasında önerilerimizi sunuyoruz"

Feyzioğlu'nun gündeminde avukatlara yönelik yapılan şiddet de vardı. "Avukata yönelik şiddet aslında avukatın hakkını savunduğu vatandaşa yöneliktir." diyen Feyzioğlu, "Ve icra, haciz mahallerinde biz zorunlu polis korumasına ilişkin bir kanun istiyoruz, bu konuda da her şeyi hazırladık, taslağını hazırladık, üstünde çalıştık, yetkililer ile de çalıştık. Bunun yasama döneminde artık yasalaşmasını arzu ediyoruz. Yapılan Anayasa değişikliğine 'kapsamlı anayasa değişikliği' önerisinde yada projesinde, biz özellikle savunmanın bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargının güvenirliğinin artırılması noktasında önerilerimizi sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Metin Feyzioğlu, Ağrı Baro Başkanı Salih Aydın ve beraberindekiler sırasıyla önce Ağrı Valisi Osman Varol'u makamında ziyaret etti, ardından yapımı devam eden Ağrı Baro idari binası ve sosyal binasında incelemelerde bulundu.  (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar