Bursa Üzüm Şırası da coğrafi işaretli oldu

Bursa mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan ve başta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi olmak üzere birçok eserde söz edilen “Bursa Üzüm Şırası”, tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

Ekleme: 05.09.2021 10:52:01 / Güncelleme: 05.09.2021 10:52:01 / Ekonomi / Bursa Haberleri
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, ilk olarak Bursa’nın ünlü lezzetlerinden kestane şekerine coğrafi işaret tescili aldıktan sonra üzüm şırası için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğu başvuru da neticelendi. Yapılan inceleme sonucunda “Bursa Üzüm Şırası” coğrafi işaret alarak kentin tescilli lezzetleri arasına girdi.

BURSA ÜZÜM ŞIRASI

“Bursa Üzüm Şırası”, tören ve kutlama yemeklerinde, iftar sofralarında ve özel günlerde sunulmaktadır. Özellikle Bursa’nın diğer ünlü lezzetleri Bursa döner kebabı ve pideli köftenin yanında tercih edilir. Birçok tarihçinin eserlerinde ve gezginlerin yazılarında Bursa Üzüm Şırası hakkında yazılar bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Uluabat Gölü kenarında üzüm bağlarından ve kırmızı üzüm şırasından bahsedilir. Bursa Üzüm Şırası; çekirdekli siyah kuru üzüm, su ve isteğe bağlı olarak şeker kullanılarak üretilmekte.