Pencşir Vadisi'nde şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'in 150 km kuzeydoğusundaki Pencşir Vadisi'nde Taliban kuvvetleri ile Ahmed Mesud'un liderlik ettiği Taliban karşıtları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Ekleme: 03.09.2021 09:36:58 / Güncelleme: 03.09.2021 09:47:44 / Dünya
Destek için 

Afganistan'ın başkenti Kabil'in 150 km kuzeydoğusundaki Pencşir Vadisi'nde Taliban kuvvetleri ile Ahmet mesut taraftarları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Taliban bölgede bazı noktaları ele geçirdiğini ve Mesut yanlılarının"ağır" zaiyatlar verdiğini söyledi.

Ancak kendilerine Ulusal Direniş Cephesi adını veren Ahmet Mesut taraftarlarının  vadiye olan tüm girişlerin kontrolleri elinde tuttuğu  ve Taliban'ın yüzlerce savaşçısını kaybettiği  aktarıldı.

Pencşir, Taliban tarafından ülkede ele geçirilemeyen tek yer. Taliban karşıtı binlerce kişinin vadide toplanmış olduğu düşünülüyor.

Eski Başkan Yardımcısı Amrullah Salih, eski Afgan ordusu mensupları ve yerel milislerin de yer aldığı direnişe Ahmed Şah Mesud'un oğlu bölgenin aşiret lideri Ahmed Mesud önderlik ediyor.

Ahmed Şah Mesud'un oğlu kimdir? Efsane komutanın oğlu Afganistan'da

Pencşir'in uzun bir direniş geçmişi var. Bölgenin efsanevi komutanı Ahmed Şah Mesud, 2001'deki ölümüne dek Sovyet-Afgan savaşında ve daha sonra Taliban'a karşı iç savaşta bölgeyi savunmuştu.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Ahmet Mesut Cephesi ile yürütülen müzakerelerin başarısız olmasının ardından Taliban savaşçılarının Pençşir Vadisi'ne hareket ettiğini söyledi.

Mesut Cephesi sözcüsü Fahim Dashti ise BBC Farsça Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Görüşmeler başarısız oldu çünkü iki taraf çok farklı pozisyonlara sahipti" dedi.

Taliban ile iki cephede savaştıklarını belirten Dashti, 350 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin de yakalandığını iddia etti.

Her iki tarafın iddialarını da teyit etmek zor.

Kaynak: BBC Türkçe