Van Valisi Bilmez: "Van Gölü deniz olarak tescillendi"

Van Gölü’nün deniz olarak tescillendiğini belirten Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü'nü hep birlikte koruyacaklarını söyledi.

Ekleme: 02.09.2021 21:05:13 / Güncelleme: 03.09.2021 07:47:59 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak için harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve faaliyete geçen “Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi” tam kapasiteye yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Van Gölü kirlilik tehditlerinden kurtulurken, daha önceki arıtma tesisinden kaynaklanan atık sulardan oluşan dip çamuru ise kötü kokuya neden oluyor. Dip çamuru Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan mekanizmayla temizlenmeye başlanırken, sürecin sonunda Van Gölü’nün ve çevresinin kötü kokudan da kurtulacak.

“Yeni arıtma tesisimiz tam kapasite ile çalışıyor”

Yaklaşık 2 yıl inşaatı devam eden Van İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisini, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde devreye aldıklarını ifade eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Tesisimiz bakteri üretimi için bir süre çalıştı. 1 aya yakın bir süredir de tesisimiz tam kapasite ile hem fiziki hem de biyolojik arıtma yapılıyor. Arıttığımız suyun denize döküldüğünü de hep birlikte görecek ve inceleyeceğiz. Van Gölü bize Allah'ın bahşetmiş olduğu bölgemizin en güzel nimetlerindendir. Ecdat bize bu güzelliği masmavi teslim etti, bizim de sonraki nesle masmavi bir şekilde teslim etmemiz gerekiyor. Maalesef atık sular ve göl kenarına yapılan ahırlar gölü her geçen gün korkunç bir şekilde kirletiyordu. Bizim öncelikle belediye olarak bütün atık suları ileri biyolojik arıtma metoduyla arıtarak göle verilmesi, gölün etrafındaki ahırların ortadan kaldırılmasını gerçekleştirdik." dedi.

Açıklamasının devamında Bilmez, "Şu anki temel çalışmamız sahilde oluşmuş çamuru temizlemek. Bu çamuru nasıl temizleyebiliriz diye İstanbul ve Kocaeli çalışmalarını arkadaşlarımız mahallinde inceledi. Bu anlamda uygulanabilecek 3-4 metot var. Bizler de bu metotları masaya yatırdık. Bunlardan bir tanesi deniz kıyısında var olan çamuru denizin dibine drajene etmek ve göndermek. Ancak kapalı havza olduğumuzdan dolayı bu metoda hayata geçirmemiz mümkün değil. İkincisi sizlerin de bildiği gibi duba üzerine iş makinesini bindirip, teknelerle çekip temizlik yapmaktı. Ancak burada da dubaların sahile tam olarak yanaşması mümkün değildi. Derin yerlerde sadece o çalışmayı yapabiliyorduk.” dedi.

“13 kilometrelik alanda temizlik yapacağız”

İskele bölgesinde, Edremit ve Gevaş Marina'da o metotla çalışma yaptıklarını söyleyen Bilmez, “Burada gördüğünüz gibi gölün içine açılan yollar yapıyoruz. İş makinesi onun üzerinde sağı solu temizleyerek çıkan çamuru kamyonlara yükleyip depolayacağımız yerlere götürüyoruz. Sonra da o açtığımız yolu kaldıracağız. Burada 13 kilometrelik bir alanda temizlik yapacağız. 3 etaba böldük. Birinci etap arıtmanın suyunun göle döküldüğü bölge ile iskele arası. Yani Şehitler Parkı ile 15 Temmuz Parkı arasındaki alandır. Burası 3 bin 400 dönümdür. Şu anda öncelikli olarak bu bölgede temizlik yapacağız. İkincisi de arıtma tesisi ile kampüs arasındaki bölgedir. Bu da 3 bin 500 metredir. İkinci etapta orada çalışacağız. 3. Etabımız ise İskele ile havalimanı arasındaki bölge olacaktır. Yaşar Kemal Parkı, Van Kalesi ve Fidanlık Parkı'nın denk geldiği bölgeden bahsediyoruz.” diye konuştu.

“Van Gölü’nü gelecek nesillere masmavi ve tertemiz bir şekilde bırakacağız”

İlerleyen süreçte iş makinesi sayısının arttırılacağını kaydeden Bilmez, şunları söyledi:

"Sahil kenarında hem yol hem parklar yapacak ve hayata geçireceğiz. Bu şekilde Van halkını göl ile buluşturacağız. Çocuklarımızı ve gençlerimizi buraya davet edeceğiz. Etkinlikler yapacağız. Allah korusun olağan üstü durumlarda da sahildeki parkları kullanacağız ve toplanma alanlarını yapmış olacağız. Van kamuoyunu da bu noktada duyarlı olmaya ve denize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Belediyeler üzerinde, şahıslar üzerinde kirletme konusunda mahalle baskısı kurma noktasında çaba göstermelerini isteyeceğiz. Bu şekilde hep birlikte denizimize sahip çıkmış olacağız. Gelecek nesillerimize de Van Gölü'nü masmavi ve tertemiz bir şekilde ulaştırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Van Gölü’nün güvenliğini Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlıyor”

Van Gölü'nün deniz olduğunun tescillendiğini belirten Vali Bilmez, “Artık Van Denizi’ndeki seferlerin güvenirliğini jandarma ve polis değil, Sahil Güvenlik Komutanlığı koruyacak. İlimizde Sahil Güvenlik Komutanlığı da kuruldu. Bot Komutanlığı faaliyete geçti. İleri ki dönemde Tatvan'da hayata geçecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı, tekne sahiplerine ve kaptanlara eğitimlerde verecek ve denetimler yapacak. Sahil Güvenliği kurulması geçen sene yaşamış olduğumuz elim bir kaza sonucu alınan bir karar oldu. Van'da Sahil Güvenlik Komutanlığının kurulmasında Sayın Cumhurbaşkanımıza, İçişler Bakanlığımıza ve Sahil Güvenlik Komutanlığımıza teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.(İLKHA)