Taliban Pençşir’e operasyon başlattı

Taliban, işgalci ABD’nin kaçmasından sonra Pençşir’de yeni yönetime isyan başlattıklarını açıklayan Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud’un başını çektiği gruba karşı operasyon başlattı.

Ekleme: 02.09.2021 10:59:20 / Güncelleme: 02.09.2021 11:33:39 / Dünya
Destek için 

Muhsin Şenol-Doğruhaber

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin ardından işgalci ülkeler ülkeden kaçtı. Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ise Pençşir’de Taliban’a karşı silahlı isyan başlatacaklarını açıkladı. Taliban’ın diyalog çabalarına karşılık vermeyen gruba dün gece operasyon başlatıldığı bildirildi.

“Penşir halkı kargaşa ve fesat çıkarmaya çalışanlardan kurtulacak”

Afgan Gazeteci Muhammed Celal, “Pençşir Vadisi'nde dün geceden beri çatışmalar sürüyor. Şimdiye kadar, hükümet tarafından bir düzineden kişi öldürüldü. Bu sabah çekilen fotoğrafta, dağın tepesinde bir kontrol noktası alev almış gibi görünüyor. Durum yakında kontrol altına alınacak ve Pençşir halkı kargaşa ve fesat çıkarmaya çalışanlardan kurtulacak” ifadelerini kullandı.

İşgalcilere direnmediler, Taliban’a isyan ediyorlar

Pençşir, dağlık ve engebeli arazi koşulları nedeniyle ele geçirilmesi en zor bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Taliban, Kabil’i ele geçirdikten sonra silahlı isyan başlatan grubu kuşatmıştı. Diyalog çağrısı yapan Taliban’a karşı olumlu cevap vermeyen Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud, batılı temsilcilerle görüştü. Yaklaşık 9 bin kişilik bir isyancı güce sahip olan grup, İşgalci güçlere karşı vermediği savaşı Taliban’a karşı veriyor.

Alimler Birliği'nden diyalog çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Taliban liderleriyle Pençşir vilayetindeki liderler arasında diyalog çağrısında bulundu. Birlik Başkanı Ahmed Reysuni ve Genel Sekreteri Ali Karadaği imzasıyla yayımlanan açıklamada, Taliban güçlerinin kuşatma altına aldığı başkent Kabil'in 50 kilometre kuzeydoğusundaki Pençşir vilayetinde yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Pençşir vilayetindeki liderler ile Taliban arasında yaşanan gerginliğin giderilmesi için diyalog çağırısı yapan Birlik, açıklamasında "Afgan kardeşler arasındaki iç çatışma ve silaha başvurmak her durumda haramdır ve caiz değildir." ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Taliban'ın genel af ve hoşgörü ortaya koymasından duyulan memnuniyetin yanı sıra Afgan halkının gösterdiği birlikte yaşam, uyum ve medeni disiplinden gurur duyulduğu vurgulandı.

İlgili Haberler