"Meyer limonu" üreticileri destek bekliyor

Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu, ağustos ayında kesimine başlanan Meyer limonu için çiftçilere verilen desteğin yetersiz kaldığını belirtti.

Ekleme: 30.08.2021 14:05:13 / Güncelleme: 30.08.2021 14:13:48 / Güncel / Mersin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Anavatanı Çin olan "Meyer limonu"nun Akdeniz bölgesindeki hasadına başlandı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl, Meyer limonunun ince kabuklu olması nedeniyle ihracatının az yapılabildiğini belirtirken, limon ekicilerinden Abdullah Karakaya ise verilen desteklerin daha fazla arttırılması gerektiğini ifade etti.

Mustafa Kızıl

"Meyer limoni ince kabuklu olduğu için fazla ihraç edemiyoruz"

Meyer çeşidinin ihracatının az olduğunu söyleyen Mustafa Kızıl, "Meyer, limon çeşitleri arasında en erkenci olan limon çeşididir. Erkenciliği yönünden çiftçiler tarafından rağbet gören bir çeşittir. Yalnız Meyer çeşidi ince kabuklu olduğu için ne yazık ki yurt dışına çok aşırı şekilde ihracatı yapılmıyor." dedi. 

Abdullah Karakaya

"Meyer limonunda verim iyi, destek az"

Limon ekicisi çiftçi Abdullah Karakaya, "Meyer erken çıkan bir limon çeşididir. Kışın değil de baharda çiçek açıyor. Güz mevsiminde yani ağustosun sonunda meyve olgunlaşıp ürün veriyor. Meyer çeşidinin fiyatı şu an iyidir. Dikenli limona göre daha erkenci olduğu için Meyer limonundan daha fazla verim alıyoruz. Ağacın durumuna göre 20-30 kilogram civarında meyve alıyoruz. Çok şükür bu sene istediğimiz verimi aldık." dedi.

"Destekleme için verilen para, verilen sözün çok altında kaldı"

Destek olarak verilen yardımın çok cüzi miktarlarda kaldığını kaydeden Karakaya, "Diğer alanlara verilen destekleme veya teşvikler Meyer Limonu üreticilerine de verilse iyi olur. En azından tarlaya dikilecek fidan verilse çiftçiler için güzel olacak. Tarlaya fidan diktiğimizde dönüm başı para vereceklerini söylediler, fatura kestirdik ve sertifika aldık. Verilen destek çok cüzi miktarda kaldı, bu desteğin miktar olarak artırılmasını istiyoruz." dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar