Irak Meclisi Başkanı el-Halbusi, yaklaşan Irak seçimlerini değerlendirdi

Irak Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi, başkent Bağdat'ta düzenlenen el-Rafideyn Forumu'nda yaptığı konuşmada, Irak'ın pansuman çözümlerle değil ancak gerçekçi çözümlerle düze çıkabileceğini söyledi.

Ekleme: 30.08.2021 13:09:17 / Güncelleme: 30.08.2021 13:20:26 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Irak'taki sorunlara gerçekçi çözümler bulmak için tüm Iraklıların çaba harcaması gerektiğine dikkat çeken Irak Meclisi Başkanı el-Halbusi, yaklaşan seçimleri, reform planını başlatmak için bir araç olarak görmek gerektiğine özel vurgu yaptı.

Başkent Bağdat'ta düzenlenen el-Rafideyn Diyalog Forumu'nda konuşan el-Halbusi, "Irak'taki zorluklara, Irak'ın ihtiyaçlarına, pansuman çözümler değil, gerçeğe dayalı gerçekçi çözümler bulmak gereklidir." dedi.

 

"En etkili çözümler, zorlu da olsa en dürüst çözümlerdir" diyen el-Halbusi, Ekim 2019'da başlayan Tişrin Hareketi protestolarının Irak'ın yakın tarihindeki en etkili gösteriler olduğuna dikkat çekerek gençliğe açık bir rol verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yaklaşan seçimlerin geçici çözümlerden biri olabileceğini söyleyen el-Halbusi, "Asıl önemli olan seçimlerden sonra reform başlatmak için 'siyasi irade'nin neler yapabileceğidir." dedi.

Seçimlere, reform planını başlatmak için bir kilometre taşı olarak bakmak gerektiğine işaret eden el-Halbusi, Irak'ta ancak herkesin büyük tavizler vermesiyle birliğin sağlanabileceğini ve ortak yaşama kültürünün oluşmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Irak'ta yaşanan sıkıntıların bir sebebinin de mevcut anayasa maddeleri olduğuna değinen El-Halbusi, "Irak devletinin siyasi doktrini olmadığı için sıkıntı çekiyoruz ve seçimlerden sonra en büyük bloğu belirlemek için Anayasa'nın 76'ncı maddesini değiştirmemiz gerekiyor." dedi.

Irak'ın bölgedeki stratejik konumuna da işaret eden el-Halbusi, Irak'ın tüm bölge ülkeleri için aşılmaz bir baraj ve istikrar için önemli bir güç olduğunu kaydederek Irak'ın gücünün bölge için bir tehdit olduğuna inanan bazı komşu ülkelerin olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar