Siirt fıstığı onların yüzünden erken hasat ediliyor

​Yüksek fiyatı nedeniyle hırsızların hedefi olan Siirt fıstığı, bahçelerden çalınabileceği endişesiyle üreticileri hem silahlı nöbete hem de erken hasada zorluyor.

Ekleme: 29.08.2021 12:25:10 / Güncelleme: 29.08.2021 12:34:30 / Ekonomi / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Siirt fıstığı, lezzetinin yanı sıra pahalı bir ürün olması nedeniyle haksız kazanç peşinde koşan hırsızların iştahını kabartıyor. Fıstığı hırsızlara kaptırmak istemeyen Siirt'teki fıstık üreticileri hasada erken başlıyor.

Hasat dönemine kadar, bahçede ürününün başında bekleyen üreticilerden bazıları ise silahlı nöbete başladı. Özellikle hırsızların yol kenarındaki bahçeleri tercih ettiklerini belirten üreticiler, ürünlerini korumak için tarlada sabahlıyor.

Borcunu ödemeye, ev yapmaya ve evinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanan çiftçi, umudunu Siirt fıstığına bağlamış durumda. Erken yapılan hasadın fıstıkta verim, kalite kaybına neden olduğunu dile getiren fıstık üreticileri, yaşanan hırsızlara karşı bir çözüm bulunmasını istiyor.

 

Her yıl hasat zamanı hırsızlık olayları yaşanıyor

Her yıl fıstık bahçelerinde yaşanan hırsızlık olayları nedeniyle erken hasat yapmak zorunda kaldığını dile getiren Mehmet Emin Esen, fıstıkların olgunlaşması için 15 gün daha beklemesi gerektiğini ama hırsızlar nedeniyle bekleyemediğini söyledi.

Erken hasat yaptığı için verim kaybı yaşadığını ifade eden Esen, "Bu yıl fıstık hasadına erken başlamak zorunda kaldık. Malumunuz her yıl hasat zamanı hırsızlık olayları yaşanıyor. Daha geçen akşam bizim eniştenin fıstık bağına hırsızlar girmişti, 5 bin TL'ye yakın bir zararı oldu ve bir yıllık hasılatı, emeği gitti. Günün 24 saati bahçede kalamıyoruz, sabah erkenden geliyoruz akşam olduğunda eve gitmek zorundayız. Normalde fıstık hasadı 15 gün sonra yapılması gerekiyor ki daha olgunlaşsın ama biz erken başladık. Fıstık üreticilerinin birçoğu da hırsızlardan dolayı erken hasat yapmak zorunda kaldı." ifadelerini kullandı.

"Bize gece gündüz nöbet tutacak bekçiler lazım"

"Erken hasat yaptığımız için büyük oranda kaybımız oldu. Fıstık daha olgunlaşmamış, çatlamamış." diyen Levent Apari, "Devlet bu kadar yatırım yaptı fıstık üretimi için 2 bekçi de tutulsaydı olmaz mıydı? Bekçi, su ve yol istiyoruz, devletimiz bunu yapabilir." ifadelerini kullandı.

Apari, "Emekli olduktan sonra ben ve kardeşlerim ile beraber babadan kalma bağlarımıza bakmaya başladık. Hırsızlar nedeniyle erken hasat yapmaktayız. Geçen gün bir hırsızı yakaladım. Hırsıza, 'burada ne işin' var diye soruyorum, 'akrabalarımın bağı var, bu nedenle geldim' diye cevap veriyor. Halbuki burada bir akrabası falan yok. Onu sorgulayınca üzerime yürüdü. Ne yapabilirdim ki? Ben de 'güle güle git' dedim. İŞKUR üzerinden okullara nasıl güvenlik görevlisi gönderiliyorsa bize de gece gündüz nöbet tutacak bekçiler lazım. Bizim istediğimiz hırsızlığın önlenmesidir. Hırsızlar yakalanıyor ama savcılık geri bırakıyor. Bir şekilde önlem alınması lazım." dedi.

"Devletimizden tek isteğimiz hırsızlık olaylarına çözüm getirilmesidir"

"Erken hasat yaptığımız için hem fıstık kalitesi düşüyor hem de çatlama oranı düşüyor." diyen İlyas Apari, geçen seneye oranla verim kaybı yaşadıklarını söyledi.

Devletin fıstık üreticilerini desteklemek için milyarlarca lira harcadığına dikkat çeken Apari, "Babadan kalma bağımızda hasat yapmaya geldik. Erken hasat yapmamızın tek nedeni maalesef Siirt'te çok fazla yaşanan hırsızlık olayları. Biz özellikle Siirt'teki hırsızlık olaylarını en az seviyeye indirilmesini istiyoruz. Devletimizden tek isteğimiz hırsızlık olaylarına çözüm getirilmesidir. Bunun çözümü gece-gündüz bekçilerin nöbet tutmasıdır. Fıstık üreticileri olarak zarar ediyoruz. Bunu için devletimizden bir çözüm bekliyoruz. Geçen seneye göre verim daha da düştü, çünkü erken hasat yaptık. Bu işin ticaretini yapan birçok insan var ve devletimiz çok fazla yatırım yaptı. En azından buna sahip çıkılması gerekiyor. Siirt halkının geçim kaynağı fıstık ve hayvancılıktır. Başka geçim kaynağı yok. Fıstık üreticilerine gereken desteğin verilmesi gerekiyor." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler