Tarihte Bugün: 29 Ağustos!

29 Ağustos’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 29.08.2021 07:03:23 / Güncelleme: 29.08.2021 08:22:07 / Güncel
Destek için 

29 Ağustos’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1517: Hilafet Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçti. Bir yıl önce Halep Ulu Camii’nde fiilen “halife” olarak lanse edilen Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii’nde yapılan bir törenle son Abbasi halifesi Üçüncü Mütevekkil’den, Mekke ve Medine’nin Hizmetkârı unvanını devralarak bütün Müslümanların dini ve siyasi lideri oldu. (Hilafet Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçti) 

1521: Osmanlı ordusu, Belgrad’ı fethetti.  (Osmanlı ordusu, Belgrad’ı fethetti) 

1855: Osmanlı’da ilk telgraf görüşmesi yapıldı. İstanbul-Edirne, İstanbul-Şumnu Hattı’nın tamamlanmasıyla ilk telgraf Şumnu’dan İstanbul’a gönderildi. (Osmanlı’da ilk telgraf görüşmesi yapıldı) 

1947: ABD’li bilim adamları, nükleer güç için plütonyumu parçalamayı başardılar. Yapay olarak elde edilen plütonyum, dünyada bilinen en toksik, yani en zehirli elementtir.(Bilim adamları plütonyumu parçalamayı başardılar)

1966: 20’nci yüzyılın İslami düşünce önderlerinden Seyyid Kutub, Mısır diktatörlüğü tarafından idam edilmek suretiyle şehid edildi.

Cemal Abdünnasır’a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi o da tutuklanmıştır. Yargılama sonunda Seyyid Kutub’a 15 yıl ağır hapis cezası verilmiştir. Zindanda Kur’an tefsiri Fizilâli’l Kur’an ve Yoldaki İşaretler’i kaleme almıştır. İkinci Tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi. 22 Ağustos 1966’da hakkında idam cezası verildi. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşılamış ve Nasır’ı kararından döndürmeye çalışmışsalarda, Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966’da idam edildi. Mahkeme heyeti onu idama mahkûm ettiğinde Kutub’un ağzından şu sözler dökülmüştü:

“Eğer Allah kanunu ile mahkûm edilmişsem ben Hakk’ın hükmüne razıyım. Eğer batıl kanunlarla mahkûm olmuşsam, ondan çok daha üstün bir düşünceye sahip olduğum için batıldan ve münafıklardan merhamet dilemem. Allah’a şükürler olsun ki 15 sene cihad ettikten sonra bu mertebeye ulaştım. Ben Allah yolunda yaptığım iş için asla özür dilemem. Namazda Allah’ın birliğine şehadet eden parmağım asla bir tağutun hükmünü onaylayan tek bir harf bile yazmayacaktır!” (Seyyid Kutub şehid edildi)

2013: İspanya İçişleri Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı’na sözüm ona “aşırı dinci Müslüman nasıl belli olur” başlıklı bir el kitapçığı dağıtarak, ülke genelinde bu insanların belirlenip takip edilmesini istedi. Oluşturulan el kitapçığında, güya aşırı dinci Müslümanların robot çizimleri yapıldı ve buna uyan kişilerin hemen takip altına alınması istendi. Bakanlık, pilot bölge olarak Barcelona kentini seçti. (İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan tepki çeken ırkçı uygulama)

İlgili Haberler