Pakistan'ın bağımsızlık yıldönümü İstanbul'da kutlandı

Pakistan'ın 74'üncü bağımsızlık yıldönümü, İstanbul'da düzenlenen programla kutlandı.

Ekleme: 28.08.2021 23:09:30 / Güncelleme: 29.08.2021 12:53:05 / Kültür & Sanat / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Eyüpsultan'da düzenlenen programa Pakistan İstanbul Başkonsolosu Amanullah Khan, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, İstanbul İl Başkanı İsa Güvendik, Saadet Partisi İstanbul Teşkilatı Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Yahya Keleş, AKDAV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kayan, GASAM Başkanı Cemal Demir ve çok sayıda Pakistanlı katıldı.

14 Ağustos tarihinde kutlanması gereken ancak çeşitli sebeplerden ötürü 28 Ağustos'ta yapılan programla kutlanan Pakistan'ın bağımsızlık günü Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda yapılan konuşmalarda İslam ümmetinin birlikteliğine ve Afganistan'daki son gelişmelere değinildi.

"Bağımsızlık için yüzbinlerce can verildi"

Bağımsızlığın çok önemli olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Pakistan İstanbul Başkonsolosu Amanullah Khan, "Bağımsız olmayan kitlelere bakıldığında bağımsızlığın ne kadar büyük bir nimet olduğunu görüyoruz. Pakistan'ın bağımsızlığını kazanması kolay olmadı. Yüzbinlerce can feda edildi. Bunun için başta Muhammed İkbal, Muhammed Ali Cinnah, Ubeydullah Sindi gibi birçok kişinin gece gündüz çalışmaları ve halkın büyük fedakarlıkları sonucunda bağımsızlık elde edilmiştir." dedi.

 

"Kardeşlik İslam'ın emridir"

Peygamber Efendimizin (Sallalahu Aleyhi Vesellem) "imam etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş sayılmazsınız" hadis-i şerifine atıfta bulunarak konuşmasına başlayan AKDAV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kayan, hadis ve ayetlerde kardeşliğin isteğimize bırakılmadığını, aksine İslam'ın emri olduğunu ifade etti.

Kayan, "Bugün Pakistan'ın kurtuluşunu kutluyoruz. Ancak kurtuluşu bekleyen coğrafyalarımız, kurtuluşa muhtaç olan kardeşlerimiz var. Keşmir, Arakan, Doğu Türkistan, Kudüs, Kırım bizi bekliyor. Şu anda darbecilerin zulmü altında tüm kazanımlarını kaybeden coğrafyalarımız bizi bekliyor." diye konuştu.

"Afganistan'daki direniş inşallah emperyalist Amerika'nın sonunu getirecektir"

Afganistan'da yaşanan son gelişmelere de değinen Kayan, İşgalci Amerika'nın zelil bir şekilde ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Kayan, "Geçmişte Afganistan direnişi Sovyetlerin sonunu getirdi. İnşallah bu defa da Amerika emperyalizminin sonunu getirecektir diye ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

 

"Çekilen acıların tek sebebi aramızdaki kardeşlik bağının zayıflamış olmasıdır"

"50 yıllık ömrümde gözümü açtığımdan beri Pakistan'ı bir kardeş bir ülke olarak gördüm" diyen HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, şu ifadeleri kullandı:

Pakistan'ın bağımsızlık gününü tebrik ediyorum. Dillerimiz, isimlerimiz, coğrafyalarımız farklı olsa da duygularımız, acılarımız, sevinçlerimiz birdir. Peygamber Efendimizin ifade ettiği gibi hepimiz bir vücudun azaları gibiyiz. Acımız da sevincimiz de bir. Sıkıntılarımızın bitmesi için bir ilaç lazım. Bugün Kudüs'te, Afganistan'da, Myanmar'da, Suriye'de çekilen acıların tek sebebi aramızdaki kardeşlik bağının zayıflamış olmasıdır. Bunun bitmesini istiyorsak tekrar kardeşlik müesseseni tesis etmeliyiz. Çözemediğimiz sorunlarımız şayet emperyalistlere havale edersek o sorunlar bize daha da içinden çıkılmaz bir halde, kaos ve çatışma olarak geri dönecektir. İnşallah bu tür programlar çoğaldıkça, birbirimizi tanıdıkça kardeşlik şuuru güçlenecek ve tek ümmet olarak yeryüzünde adaleti, hakkı inşa edeceğiz

GASAM olarak Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde birçok çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Cemal Demir, bir program dahilinde uluslararası ilişkilerde ne gibi çalışmaların yapılabileceğine ilişkin bir projenin gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Programa davet edildikleri için ev sahipliği yapan kurum ve kişilere teşekkür eden Saadet Partisi İstanbul Teşkilatı Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Yahya Keleş, merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın her zaman Pakistan'ın yanında olduğunu, Pakistan'ın da Erbakan hükümeti döneminde 'İslam Birliği' idealine ilk olarak cevap veren ülkelerden olduğunu söyledi.

Düzenlene programda ayrıca Pakistan'ın özgürlük sürecinde yaşadığı sıkıntıların ve ülkenin tarihi, doğal güzelliklerinin tanıtıldığı fotoğraf sergisi de düzenlendi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler