Yeni Dünya Partisi'nden Didem Arslan'ın Kürdçe tahammülsüzlüğüne tepki

​Sunduğu bir TV programında konuk olarak canlı yayına bağlanan bir kadının Kürtçe konuşmasına tahammül edemeyen Didem Arslan Yılmaz'a bir tepki de Yeni Dünya Partisi Genel Başkanı Emanullah Gündüz'den geldi.

Ekleme: 25.08.2021 21:55:15 / Güncelleme: 25.08.2021 22:10:11 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu "Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme" isimli programa telefonla bağlanan Şanlıurfalı Türkan Taşçı'nın Kürtçe konuşmasına izin vermeyerek "Burası Türkiye Cumhuriyeti yani. Doğu dili bilmiyoruz, bilsek anlayacağız. Türkçe konuşun hepimiz anlayalım." sözlerine sosyal medya kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

 

Yaşanan tahammülsüzlük ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Yeni Dünya Partisi Genel Başkanı Emanullah Gündüz, Didem Arslan Yılmaz'a tepki göstererek "Türkler hangi haklara sahipse Kürtler de Araplar da aynı haklara sahiptir." dedi.

Her ırk ve dilden olan insanların dillerini ve kültürlerini kendi dillerinde öğrenme hakkına sahip olduklarını dile getiren Gündüz, "Biz özgürlükçü olarak insanların sahip olduğu kültürel, ırki ve her ne tür değerler olursa olsun hepsini yasal güvence altına alarak bunları bu şekilde yaşatma gayesinde olduğumuzu gösteriyoruz." diye konuştu.

"Bir takım faşist ve ırkçı zihniyetlerin 'Kürd yoktur' anlayışını kabul etmiyoruz"

Gündüz, "Evet burası Türkiye Cumhuriyetidir. Ancak bu ülkenin kuruluşunda Türklerle birlikte Kürdlerin de kanı akmıştır. Biz Müslüman kardeşliği tesis etmek adına Türkçe gibi Kürtçenin de kullanılmasına müsaade etmeliyiz. Biz Kürdleri müstakil, bağımsız bir medeniyet sahibi kadim bir ırk olarak görüyoruz. Bir takım faşist ve ırkçı zihniyetlerin 'Kürd yoktur' anlayışını kabul etmiyoruz. Kadim medeniyete sahip olan Kürdlerin dillerini kullanmaları gerektiğini ifade ediyoruz. Bir televizyon programında moderatomun sırf Kürdçe konuşulduğu için ‘Burada bunu konuşamazsınız, burası Türkiye Cumhuriyetidir’ demesini kabul etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir devlet olarak Kürdçe konuşana da Türkçe konuşana da Arapça konuşana da sahip çıkarak büyüklüğünü gösterebilmelidir. Özellikle basın yayın organlarında Kürdlere, Kürtçeye karşı bu şekilde olumsuz davranışları gördüğümüz zaman üzülüyoruz. Artık Kürdün özgür ve hür şekilde Kürdlüğünü yaşadığı, yaşayacağı ve Kürtçesini de kullanabileceği bir dünya diliyoruz." şeklinde konuştu.

"Türk kardeşlerimiz Kürtçeden rahatsız olmamalıdırlar"

Türkiye'nin Kürdlerin Kürtçe konuşmasından ötürü küçülmeyeceğini vurgulayan Gündüz, "Bu eski kafayı, sığ düşünceyi, faşist ve ırkçı anlayışları ayaklarımızın altına alıyoruz. Türk kardeşlerimize de tavsiyemiz Kürdçeden rahatsız olmamalarıdır. İngilizce konuştuğum zaman bana ‘Başkanım kendini ne güzel geliştirmişsin’ diyorlar. Kürdçe konuştuğum zaman ‘Başkanım senden bunu beklemiyorduk sen Kürd müsün?' diyorlar. Bu son derece gayri ahlaki ve gayri insani bir davranıştır. Kürdlere, Kürtçeye sahip çıkmalıyız. Geleceği Türk ve Kürd kardeşliği üzerine tesis etmeliyiz." dedi.

"Eski Türkiye'nin faşist ve ırkçı kafasıyla bu ülke büyüyemez"

Her alanda Kürtçeye ihtiyaç olduğunu hatırlatan Gündüz, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Mardin, Şırnak, Hakkâri’ye giden kaç İngiliz var. O yapılan İngilizce anonsları anlaya kaç tane insan gösterebilirsin. Oysa o uçakların neredeyse tamamı Kürd vatandaşlarımızla doludur. Havaalanlarında, garlarda, otogarlarda ve diğer tüm kamusal alanlarda Kürtçe anonslar yapılmalı, Kürtçeye yer verilmelidir. Bu yapılırsa Türkiye büyür, gelişir. Kürdleri inkâr eden politikaların bu çağda yeri yoktur. Geçmiş dönemlerden bunların hepsini tecrübe ettik. Havaalanlarında, uçaklarda, garlarda ve otogarlarda Kürtçe anonsların yapılmalıdır. Bu insani ve ahlaki bir gerekliliktir. Çünkü bu ülkede 25 milyondan fazla Kürd var. O zaman Kürdlere ve Kürtçeye saygı duyulmalıdır. Kürtçenin nü açılmalı, bu dilin kullanılmasına izin verilmelidir. Kürtçe seçmeli eğitim dili olmalıdır. Artık cesur kararlar alınmalıdır. Eski Türkiye'nin faşist ve ırkçı kafasıyla bu ülke büyüyemez ve gelişemez.” dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar