Çiftçiler artan maliyetlerden şikayetçi

​Diyarbakır'daki üretim yapan çiftçiler, maliyetlerin artmasından kaynaklı olarak hasat döneminde buruk bir heyecan yaşıyor.

Ekleme: 24.08.2021 13:35:11 / Güncelleme: 24.08.2021 14:13:18 / Ekonomi / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı kırsal mahallelerde mısır hasadına başlayan çiftçiler; mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatlarında yüzde 200 oranlarında artışın olduğunu belirterek üretim yapmakta zorluk çektiklerini ifade etti.

 

Silvan ilçesi Kıraçtepe Mahallesinde çiftçilik yapan Turan Koparır, çiftçilerin bu sene çok mağdur olduğunu belirterek "Buğday hasadında verim yoktu. Geçtiğimiz yıl tonu bin 200 TL'ye aldığımız gübre 5 bin 400 TL'ye kadar yükselmiş. Bu konuda devletin el atmasını istiyoruz. Gübre, mazot ve ilaç fiyatları haddinden fazla zamlanmış. Şu anda bir kilogram mısır 2 lira 20 kuruşken mazot 7 lirayı aşmış. Ortalama 10 dönüm araziye attığımız ilacın maliyeti 330 TL'dir." dedi.

"Buğdaya değerinde fiyat biçilmesi gerekirken dışarıdan getiriliyor"

Mazot ve gübreye yüzde 200 oranında zam yapıldığını söyleyen Sertaç Yaşar, "Tohum geçen yıl 400 TL iken bu sene 700 TL olmuş. Devlet yetkilileri sesimizi duymuyor. Şu anda çiftçinin hali perişan. Kuraklıktan kaynaklı olarak geçen yıla nispeten hasadın verimi 3'te bir oranında oldu. Yani 3'te 2'si gitti. Buğday fiyatları istediğimiz gibi olmadı. Buğdaya değerinde fiyat biçilmesi gerekirken dışarıdan getirilmesi çiftçiyi mağdur ediyor. Bu konuda devletin duyarlı olması gerekir." ifadelerini kullandı.

Artan gübre ve ilaç fiyatlarından gerekli çalışmayı yapamadıklarından ekinlerinin yandığını dile getiren Yeşerdi Mahallesi üreticilerinden Cihan Irmak ise şu anda hiçbir şey yapamadıkları gibi satın da alamadıklarını ifade etti.

"Yapılan zamlar toplumun her kesimini etkiliyor"

Söz konusu mahallelerde bakliyat sektöründe yük taşımacılığı yapan Fatih Ündeş, "Nakliyeci olmamız dolayısıyla çiftçilerle iletişim halindeyiz. Çiftçilerin şu anda içinde bulunduğu kötü durumları doğal olarak biz nakliyecilere de yansıyor. Elektrik faturalarının yüksek geldiğini, tohum, ilaç ve gübre fiyatlarında feci artışların olduğunu söylüyorlar. Bu zamlar toplumun en alt tabakasından üst kademedeki kişisine kadar etkiliyor. Çiftçiler genel olarak durumdan mustaripler." şeklinde konuştu.

Maliyetlerin 2'ye katlandığını belirten Çevriksu Mahalle çiftçilerinden Sıddık Eksi ise "Mesela geçen sene 2 lira 30 kuruşa aldığım gübre için bu yıl 5 buçuk liradan bahsediliyor. Aynı şekilde 5 buçuk liraya aldığım mazot şimdi 7 TL olmuş. İlaç ve tohumun durumu da hakeza." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler