Kırtasiyecilerin yüzü "yüz yüze eğitimle" gülüyor

​Salgın döneminde zor günler geçiren kırtasiye esnafı, okulların eylülde yüz yüzü eğitime başlayacağının açıklanmasından sonra umutlu bir bekleyişin içine girdi.

Ekleme: 24.08.2021 12:30:14 / Güncelleme: 24.08.2021 12:30:14 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in okulların 6 Eylül'de açılacağını açıklamasının ardından hazırlıklarını hızlandıran Diyarbakır kırtasiye esnafı, okulların açılacağı eylül ayını iple çekiyor.

Salgından dolayı yaklaşık iki yıldır ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıklarını, neredeyse hiç iş yapamadıklarını ve aldıkları ürünün ellerinde kaldığını ifade eden kırtasiyeciler, kira ödemeleri konusunda ciddi problemlerle karşılaştıklarını kaydetti.

Bedrettin Aslan

22 yıldır kırtasiye sektöründe faaliyet yürüten Bedrettin Aslan, "Covid-19 hastalığından dolayı bir buçuk yıldır kapalı olduğumuz için bayağı bir sıkıntı yaşadık. Pandemiden en çok etkilenen esnaflardan biriyiz. İşimiz doğrudan okulla bağlantılı olduğu için büyük bir kaybımız var. Temennimiz okulların açılması ve geçmişe yönelik zararlarımızı telafi etmemizdir." ifadelerini kullandı.

"Okulların açılmasından dolayı mutluyuz"

Kırtasiye esnafı olarak okullar açılsa da açılmasa da hazırlık yaptığını belirten Aslan, "Eskiyi baz alırsak sadece ihtiyaç olan eksiklerimizi tamamlıyoruz. Tabi okulların açılması bizleri gayet memnun etti. Birebir görüştüğümüz aileler okulların açılmasını istiyor. Okulların açılmasından dolayı mutluyuz. İnşallah alınan karar bizim için hayırlı olur." şeklinde konuştu.

Ömer Karakaş

Okulların açılmasıyla ilgili alınan kararın gecikmiş bir karar olduğunu söyleyen Ömer Karakaş, "Aşılamadan sonra insanlar artık normal bir hayata dönmesi gerekiyordu. Allah'ın izniyle okullar da 6 Eylül'de açılacak. 2 yıla yakın bir süredir kapalı olduğumuzdan kiralarımızı veremiyoruz. Çok kötü günler geçiriyoruz. İnşallah okulların açılmasıyla iyi bir sezonu geçiririz." dedi.

Daha önceden bu kararın verilmesi gerektiğine vurgu yapan Karakaş, "Geçen seneden kalan stoklarımızı göz önüne aldığımızda ürün alıp almama konusunda tereddütlüyüz. Şu anda ellimizdeki ürünleri bitirme gayretindeyiz. Elimizdeki ürünü geçen seneye yakın bir fiyattan veriyoruz. Kırtasiyeci olarak okul için hazırlık içerisine girdik." ifadelerini kullandı. 

"Kırtasiye fiyatlarında çok ciddi artış var"

Kırtasiye malzeme fiyatlarının çok yükseldiğini dile getiren Karakaş, "Önceki seneye oranla bazı ürünlerde yüzde 40, bazılarında ise yüzde yüz artış olmuş. Bu da doğal olarak tüketiciye çok kötü yansıyor. Biz de satıcı olarak da ürünü verdiğimiz zaman tedirginlik yaşıyoruz. Çünkü fiyatlarda gerçekten çok ciddi bir artış var. Bu gidişat nereye kadar gidecek onu da bilemiyoruz. Hakkımız da her şeyin hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Yunus Demirbaş

Okulların daha önceden açılması gerektiğini söyleyen Yunus Demirbaş, "Covid-19 salgınının yayıldığı ilk aydan beri işsizlik oranı arttı. Geçen yıldan elimizde kalan ürünlerimiz bitirmeye çalışıyoruz. Okulların tekrardan kapanması durumunda ürünlerin elimizde kalmasından çekiniyoruz. Çünkü ilerde ne olacağı belli değil. Bu konuda endişeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Okulların tekrar kapanmasından biz de veliler de endişeli"

Ürün fiyatlarında yükselmelerin devam ettiğini dile getiren Demirbaş, "Pandemiden dolayı ürünlerde çok ciddi artışlar oldu. Geçen sene 3 liraya verdiğimiz kalemi aynı fiyata alamadığımızdan şimdi 5 liradan satıyoruz. Covid-19 salgınından önce öğrenci velisi işyerimize geldiğinde 100-150 lira ürünü rahatlıkla alabilirken şu anda her bir öğrenci için 300-400 lira harcıyor. Veliler bile okulların tekrardan kapanmasından endişelendikleri için ürün almakta kararsız kalıyor. Aynı zamanda fiyatlar sürekli değişmesinden müşterilerimize karşı mahcup oluyoruz. Çünkü onlara bunun nedenini anlatamıyoruz." dedi.

Küçük esnaf olarak bitme durumuyla karşı karşıya geldiklerini söyleyen Demirbaş, "Birçok zincir AVM kırtasiye ürünü satıyor. Bu da bizleri bayağı mağdur ediyor. Yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi lazım. Bu onların işi değil, sadece market ürünleri satsalar en azından iş konusunda bizde de bir hareketlilik olur. Ümidimiz okulların açılmasıdır. Eğer okullar tekrar kapanırsa kırtasiye esnafı olarak işyerlerimizi kapatacak duruma gelebiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler