Amerika Birleşik Devletleri’nden Gaziantep’e getirilen “Çingene Kız Mozaiği”nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 12 parçasının yüksek kalite replikaları düzenlenen törenle Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderilmek üzere yola çıktı.
Amerika Birleşik Devletleri Ohio Eyaleti’ndeki Bowling Green Eyalet Üniversitesi’nde yer alan “Çingene Kızı” mozaiğinin bulunduğu panonun 12 parçasının 2018 yılında ana vatanı Gaziantep’e getirildikten sonra teklif edilen eserlerin replikalarının yapımı Gaziantep Büyükşehir Belediyesince tamamlandı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi ekibi tarafından Zeugma Mozaik Müzesi Müdürlüğü ile Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nün katkılarıyla Fırat Nehri kıyısından toplanan ve dönemini yansıtan taşlarla orijinallerine en yakın halde oluşturulan çalışmalar, Zeugma Mozaik Müzesi önünde yapılan uğurlama töreni ile sergilenmek üzere Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderildi.
Törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, bu çalışmanın birlikte iş yapma modelini bir kez daha gösterdiğini aktardı.
“Gaziantep’te ki her eser gün yüzüne çıkartılıyor”
Gül, “Anadolu’da ki eserler bir şekilde gittiğini biliyor, görüyoruz. Burada sorunun bir parçası olmaktan ziyade çözümün bir parçası olarak sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinasyonunda Dışişleri Bakanlığımızın desteği ile bu eserler Türkiye’ye geldi. Gaziantep’te ki her eser gün yüzüne çıkartılıyor. Karkamış Antik Kenti için çalışmalar sürüyor. Eserlerin gelmesi ve müze ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Zeugma’da da büyük bir yatırım yapıldı. Rumkale’de restorasyon tamamlanması için çalışmalar sürüyor. Bunlar yapıldığında bu kültür vadisi ortaya çıkmış olacak.” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kentten kaçırılan tüm eserlerin geri dönmesi için çabaların devam edeceğini ve bunun için tüm güçle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
“Anadolu coğrafyası büyük bir medeniyettir”
Bugün bir tarihe tanıklık edildiğini söyleyen Şahin, “Anadolu coğrafyası büyük bir medeniyettir. Anadolu coğrafyasında insanlık tarihi kadar eski, Hitit, Roma, Selçuklu, Osmanlı, cumhuriyet döneminin en güzel eserleri vardır. Anadolu coğrafyası açık hava müzesidir. Kültürel miras artık yükselen bir değerdir. Artık altının, petrolün, doğalgazın zenginliğin ölçütü olduğu dönem bitti. Artık ne kadar kültürel mirasın, yetişmiş insan gücün üzerinden zenginliğin olduğu bir dünya düzenine hep birlikte tanıklık ediyoruz. Gaziantep olarak bu büyük medeniyetlerin köprüsüyüz, taşıyıcılarıyız. Tarihin sıfır noktasından, 5 antik kenti, bu güzel eserleri hep beraber dünyaya tanıtmak açısından büyük bir gayret gösteriyoruz. Gaziantep coğrafyasına baktığımızda büyük bir bereketli hilalin ortasındayız. Topraktan, güneşten gelen bu medeniyeti biz de torunlarımıza taşıma için büyük bir gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Çingene kızı 60 yıllık hasretle ailesine kavuşmayı bekliyordu”
Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır kaçırılan tarihi eserlerin olduğunu belirten Şahin, “Buraya ait olan eserlerin tekrar bu topraklara dönmesi, kendi anavatanına kavuşması için büyük bir gayret gösterdik. Siyasi kariyerimde bu coğrafyaya, bu medeniyete ait ne varsa onu tekrar buraya döndürmek için hem sivil toplumla hem bürokratlarımız hem de valimizle çalıştık. Çingene kızı 60 yıllık hasretle ailesine kavuşmayı bekliyordu. Biz bu eserin yerini tespit ettik. Bakanlığımız aracılığıyla başvuru yaptık. Üniversite rektörü ve bu konuda destek verenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
“Eserler orijinallerine uygun bir şekilde 2 yılda tamamlandı”
Gönderilen replikaların Fırat Nehri’nin taşlarından yapıldığını hatırlatan Şahin, “Mozaik ustalarımızın burada yetişmesi, bu coğrafyada geleceğe taşımamız için önemli bir fırsattı. Ustalarımız yetişti ve bu eserler orijinallerine uygun bir şekilde 2 yılda tamamlandı. Orijinali aratmayacak şekilde yapılan bu eserleri gönderiyoruz. Şu anda büyük bir medeniyeti kültür ve sanat insanlarımızla nasıl modernize ettiğimizi, nasıl yereli evrenselleştirdiğimiz, nasıl geleneği geleceğe taşıdığımızı gösteren büyük bir hazinedir.” diye konuştu. (İLKHA)